nieuws

CNV woedend over uitbuiting Polen

bouwbreed Premium

Een groep van acht Poolse bouwvakkers dreigt uit hun woning in Amsterdam te worden gezet. De Polen zeggen nog flink wat loon tegoed te hebben en weigeren het pand, dat ze hebben opgeknapt, te verlaten.

Hout- en Bouwbond CNV is woedend over de koppelbaas van het achttal. “Ze zijn via een internetadvertentie naar Nederland gelokt met het verhaal dat ze in luxueuze appartementen terecht zouden komen en goed zouden verdienen”, aldus districtshoofd Tjitze van Rijssel van CNV Hout en Bouw.
In plaats van goed te verdienen, moesten ze echter eerst 300 euro betalen voor hun werkvergunning en 500 per persoon als voorschot voor de huur. De bouwvakkers hadden nog geen contract gezien. Dat kwam allemaal wel, beloofde de bouwbaas, eveneens uit Polen afkomstig. Het luxe appartement bleek een kale bovenwoning. Van Rijssel: “Ze wonen er met z’n achten. Zeven mannen en een vrouw. Toen ze er kwamen, stonden er vier bedden, verder niets.”
Het werk leek aanvankelijk goed te gaan. De Polen kregen af en toe een voorschot op hun loon, zo’n 25 euro per week. Volledige betaling bleef echter uit. Bovendien werd maar voor drie van hen een burgerservicenummer aangevraagd, wat betekende dat de anderen illegaal aan het werk waren.
Het bouwbedrijf heeft inmiddels geen werk meer voor ze. De baas heeft de Polen dringend verzocht daarom de woning te verlaten. Van Rijssel heeft de hoop inmiddels gevestigd op uitzendbureau Randstad, dat bezig is werk en onderdak voor ze te vinden.
Uitbuiting onder Polen komt vaak voor, weet het CNV, dat vorige maand nog een banendag hield voor Poolse werknemers. “Ze worden uitgebuit en belazerd. Vaak zijn ze onvoldoende op de hoogte van wet- en regelgeving betreffende arbeidsomstandigheden, lonen en contracten. Ik ben bang dat het verhaal van deze Polen het topje van de ijsberg is.”

Reageer op dit artikel