nieuws

VROM berekent bijdrage eigenaar voor fonds VvE

bouwbreed

Op de website van het ministerie van VROM staat sinds gisteren een speciale VvE-onderhoudsmeter waarmee huiseigenaren snel kunnen berekenen hoeveel geld zij jaarlijks kwijt zijn aan groot onderhoud.

De meter komt tegelijkertijd met de wettelijke verplichting voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om een reservefonds te hebben voor onderhoud aan het gemeenschappelijke pand (dak, fundering, gevel, gezamenlijke installaties).
Met de verplichting wil het ministerie slapende VvE’s wakker schudden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 20 procent van de eigenaren van een appartement te maken heeft met een niet-actieve VvE. Dat betekent geen jaarlijkse vergadering en geen periodieke geldbijdrage voor het reservefonds.
Door het hebben van een reservefonds kan bij bijvoorbeeld een lekkend dak direct gemaakt worden en zijn eigenaren niet afhankelijk van de financiële situatie van één van de bewoners.
Hoeveel geld er in het fonds moet zitten, kunnen eigenaren nu globaal berekenen op basis van een meerjarenonderhoudsplan en de interactieve VvE-onderhoudsmeter op de VROM-site. Op basis van het woningtype, de bouwperiode, het woonoppervlak en de staat van onderhoud berekent het hulpmiddel wat er in het fonds moet zitten en wat de jaarlijkse bijdrage is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels