nieuws

‘Stratenmakers te klassiek opgeleid’

bouwbreed Premium

De opleiding tot stratenmaker is verouderd. Machinaal bestraten krijgt onvoldoende aandacht, vindt de Arbeidsinspectie.

Volgens de inspectie wordt het machinaal bestraten momenteel vooral in de praktijk geleerd. Op school leren de stratenmakers in spé niet om met behulp van machines straten aan te leggen. Veel bedrijven gaan daardoor ook niet over op machinaal bestraten, is de overtuiging van de waakhond van de arbeidsomstandigheden. En dat is voor de controleurs een doorn in het oog. Veel meer stratenmakers zouden al met machines moeten werken, vindt Dick Juffermans, landelijk projectleider van de Arbeidsinspectie. “De techniek bestaat al 25 jaar.”
Vooral bij oppervlaktes vanaf 1500 vierkante meter zijn machines een goed en betaalbaar middel om straten aan te leggen, vindt hij. Met de branche is daarom afgesproken dat oppervlaktes die groter zijn dan 1500 vierkante meter op die manier worden geplaveid.
Om het machinaal bestraten te stimuleren controleert de Arbeidsinspectie de komende zes maanden de stratenmakersbranche. Dertig inspecteurs gaan op vijfhonderd locaties steekproeven nemen.
Wie zich niet aan de afspraken houdt, kan duizenden euro’s boete opgelegd krijgen, waarschuwt de inspectie. Toch zal niet ieder bedrijf beboet worden.
Juffermans: “We zullen met enige coulance te werk gaan. Het gaat erom dat bedrijven hun best doen. Als we de indruk krijgen dat ze niets verbeteren en afwachten tot wij komen, zijn wij een slagje strenger.”

Ontwerppatronen

De inspectie houdt er rekening mee dat machinaal bestraten economisch haalbaar moet zijn. Sommige bestratingen vragen om handmatig werk. “Als je te maken hebt met ontwerppatronen, waarbij iedere steen anders is, of straten met bijvoorbeeld een middengoot in de weg bijvoorbeeld.”
De Arbeidsinspectie let er ook op of de gemeentes geen blokkade opwerpen voor machinaal bestraten. Sommige eisen juist handmatig werk. De inspectie zal de gemeenten erop aanspreken. “Aan gemeentes die op deze manier dwingen tot ongezond werken, zullen we desnoods boetes uitdelen.”
De eerste steekproef van de arbeidsinspectie was gisteren in Rotterdam. De arbeidsinspectie trof daar geen onwenselijkheden aan.

Reageer op dit artikel