nieuws

Norder: Kijkduin blijft een familiebadplaats

bouwbreed Premium

Het voornemen van de gemeente Den Haag om duizend woningen in Kijkduin te bouwen, betekent niet dat deze kleine badplaats zal uitgroeien tot het Torremolinos van de Noordzeekust. Zelfs een vergelijking met Scheveningen gaat de bestuurder te ver. “Groen en kleinschaligheid blijven de belangrijkste kenmerken van Kijkduin.”

“Kijkduin blijft een familiebadplaats”, bezweert de Haagse wethouder Marnix Norder.
Hoogbouw, zo blijkt uit de Nota van uitgangspunten die het Haagse college deze week vaststelde, houdt in het nieuwe Kijkduin op bij 50 meter. De nieuwbouw ligt gespreid over kleine en grotere locaties is en onderverdeeld in woonmilieus, die variëren van villawijk tot appartementencomplex.
De bebouwing loopt uiteen van twintig tot meer dan vijftig woningen per hectare. Zeventig procent valt in de dure en middeldure prijsklasse, 30 procent bestaat uit sociale woningbouw.
De bouwlocaties liggen zowel aan de boulevard – waar ruimte is voor naar schatting honderd tot driehonderd woningen – als in en achter de duinen. Norder weerspreekt de kritiek dat de uitbreiding ten koste gaat van de natuur. “We gaan vooral bouwen op sportvelden in de duinen en op grote parkeerplaatsen. Die liggen er een groot deel van het jaar verlaten bij, dat vinden we zonde van de ruimte. In het natuurgebied Westduinpark bouwen we nadrukkelijk niet. De natuur laten we zoveel mogelijk ongemoeid.”
Volgens het gemeentebestuur zijn de ingrepen gerechtvaardigd omdat Kijkduin veel mogelijkheden onbenut laat. Norder: “Den Haag maakt onvoldoende gebruik van de kwaliteiten die het heeft door zijn ligging aan zee. Waarom zou je mooie plekken geen woonbestemming geven als je daar veel mensen gelukkig mee maakt?”

Mooier

De wethouder durft de stelling aan dat Kijkduin na de nieuwbouwoperatie over een mooiere natuur beschikt dan nu.
Hij wijst erop dat de nota een investering van 20 tot 30 miljoen euro in het groen en in wandel- en fietspaden door de natuur aankondigt. Daarmee wordt het volgens Norder ‘rommelige’ uiterlijk van de badplaats eindelijk rechtgetrokken. Natuur en bebouwing sluiten nu slecht op elkaar aan, sport- en recreatieve voorzieningen zijn alleen te vinden voor degenen die de weg kennen en de parkeergelegenheden zijn onlogisch over de badplaats verspreid.
Het bouwplan maakt ingrepen in de infrastructuur onvermijdelijk. Het wegennet wordt zo aangepast, dat lokaal en toeristisch verkeer worden gescheiden. Parkeren gebeurt straks zoveel mogelijk ondergronds. Verbreding van wegen is volgens Norder niet nodig.
Er zijn plannen om RandstadRail door te trekken van het nabijgelegen Loosduinen naar Kijkduin. De Haagse badplaats is dan ook vanuit Rotterdam per sneltram te bereiken.
De Nota van Uitgangspunten bevat alleen aanzetten. De gemeente verwacht dat eigenaren van onroerend goed in Kijkduin, zoals de corporaties Vesteda en Staedion, zelf concrete plannen gaan ontwikkelen voor sloop, nieuwbouw en verbouw. In 2009 moet er een masterplan liggen, in 2020 moet het nieuwe Kijkduin klaar zijn.

Reageer op dit artikel