nieuws

‘Niet zeuren, gewoon bouwen als getekend’

bouwbreed

Projectarchitect Erick van Egeraat Associated Architects (EEA) staat ter discussie bij de problemen met het in 2006 gebouwde Metzo College in Doetinchem. Hoofdaannemer Schutte Bouw en Ontwikkeling heeft de architect meermalen aangesproken op te verwachten problemen met het broeikas-effect in het schoolgebouw. “De architect liet ons weten niet te zeuren: gewoon bouwen zoals getekend is”, aldus technisch directeur van Schutte, Frans Beijaard.

Beijaard waarschuwde EEA dat het zonder koelsysteem in het schoolgebouw “nooit goed zou gaan”. Het feit dat Van Egeraat koos voor blank glas zonder zonwering in een transparant gebouw zonder overstekken zoals bij het Metzo College deed de wenkbrauwen bij Schutte fronsen.
Verder ontbraken er bijvoorbeeld waterkeringen in de gevels. “Dat detail is nooit ontworpen. Na hoosbuien hoopte het water zich op tussen de vloer en de achterover hangende gevels”, aldus Schutte. Erick van Egeraat Associated Architects wil niet op de aantijgingen reageren.

Aansprakelijk

De stichting Covoa, beheerder van het omstreden schoolgebouw, wil eerst alle betrokken ontwerp- en bouwpartijen de gelegenheid geven om te reageren op een nog niet openbaar onderzoeksrapport van DHV.
Volgens het bureau zijn ernstige bouwfouten gemaakt die miljoenen euro’s kosten om ze te herstellen. Het Metzo College lijdt onder lekkages en een broeikaseffect in het schoolgebouw. “We stellen alle betrokkenen in de gelegenheid om op het rapport van DHV te reageren en hun input te geven, voordat we definitieve stappen ondernemen”, zegt advocaat Peter Breukelaar van Heijltjes Advocaten namens Covoa.
Het is nog niet zover dat partijen voor bepaalde mankementen aansprakelijk zijn gesteld. “Het gaat inderdaad om verschrikkelijk veel geld en grote problemen. Ik sluit het niet uit dat er geprocedeerd gaat worden, tenzij partijen aansprakelijkheid erkennen. Ik kan wat dat betreft daar niet op vooruitlopen”.

Reageer op dit artikel