nieuws

Minder nieuwe opdrachten voor Duitse bouwsector

bouwbreed Premium

De Duitse bouwers met twintig of meer medewerkers hebben in maart 7,3 procent minder nieuwe opdrachten binnengehaald dan in dezelfde maand vorig jaar. De oogst lag een vijfde onder het niveau in peiljaar 2000.

Het Statistisch Bundesamt registreert in maart een algehele terugslag. Ook al vanwege de paasvakanties daalde het aantal arbeidsuren met 15,2 procent. Aan het front van de nieuwe orders kreeg de burgerlijke en utiliteitsbouw de hardste tik over de vingers. De stroom opdrachten slonk met 9,7 procent tot nog slechts 72,5 procent dat in het jaar 2000 werd binnengehaald. De infrabouwers leverden in maart 4,7 procent in maar presteerden nog altijd op 92 procent van het hoge niveau tijdens de eeuwwisseling.
Ondanks de tegenvallende maand maart, steken de omzetten in het eerste kwartaal goed af bij het verzette werk in begin 2007. Het Statistisch Bundesamt registreert dat de omzet van de bedrijven met twintig of meer medewerkers met 7,5 procent steeg tot 15,2 miljard euro. Het niveau van de nieuwe orders is met 67,8 procent van wat in het jaar 2000 werd binnengehaald echter nog steeds niet om naar huis te schrijven.

Werknemers

Dat ondanks de recente rimpelingen de Duitse conjunctuur duidelijk aantrekt, blijkt de sterke stijging van het aantal werknemers bij de oosterburen. Binnen twee jaar ontstonden 1,4 miljoen extra banen. Het aantal mensen dat beroepsmatig aan de slag is bedroeg in het eerste kwartaal 39,8 miljoen. In de bouwsector ontstonden 104.000 (5,1 procent) nieuwe banen.

Reageer op dit artikel