nieuws

Kwartszand blijft grotendeels intact

bouwbreed Premium

Volgens Xella, producent van Silka kalkzandsteen en Ytong cellenbeton, blijkt uit onderzoek dat bij het zagen van blokken kalkzandsteen of cellenbeton het kwartszand voor een groot deel intact blijft. Daardoor kan de blootstelling aan kwartsstof beneden de voorgeschreven grenswaarde blijven. In vaste vorm is kwarts ongevaarlijk, maar als het vrijkomt als gebroken stof, kan het leiden tot longziekten en kanker. Xella adviseert voor het zagen, frezen en boren apparaten te gebruiken met stofafzuiging en/of watertoevoer. Met water kan het kwartsstof namelijk worden vastgehouden.

Volgens Xella, producent van Silka kalkzandsteen en Ytong cellenbeton, blijkt uit onderzoek dat bij het zagen van blokken kalkzandsteen of cellenbeton het kwartszand voor een groot deel intact blijft. Daardoor kan de blootstelling aan kwartsstof beneden de voorgeschreven grenswaarde blijven. In vaste vorm is kwarts ongevaarlijk, maar als het vrijkomt als gebroken stof, kan het leiden tot longziekten en kanker. Xella adviseert voor het zagen, frezen en boren apparaten te gebruiken met stofafzuiging en/of watertoevoer. Met water kan het kwartsstof namelijk worden vastgehouden.
Bij het zagen van kalkzandsteen en cellenbeton met een gewone handzaag blijft de concentratie kwartsstof volgens onderzoek beneden de geldende norm.
Beide materialen kunnen ook worden geknipt, waarbij nog minder kwartsstof vrijkomt. Het is verstandig na het zagen van kalkzandsteen of cellenbeton het stof niet droog op te vegen.

Reageer op dit artikel