nieuws

Kennispark Twente vergt forse ingrepen

bouwbreed

De gebiedsontwikkeling van het Kennispark Twente vergt forse ingrepen in de openbare ruimte en infrastructuur in Enschede-West. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst voor belangstellenden over het Masterplan.

De gemeente Enschede, de provincie Overijssel en de stichting Kennispark Twente willen 200.000 vierkante meter bedrijfsruimte toevoegen in het gebied tussen de Universiteit Twente en het huidige Business 0x26 Science Park.
De twee belangrijkste ontsluitingswegen voor het Kennispark Twente gaan flink op de schop. Zo verdwijnt binnen vijf jaar de viaduct ter hoogte van de UT op de Hengelosestraat die het B0x26S Park en het campusterrein scheiden. Het talud wordt afgegraven waardoor de weg op maaiveldniveau komt te liggen. De initiatiefnemers willen op deze manier de twee locaties fysiek met elkaar verbinden en meer synergie kweken tussen de universiteit en bedrijfsleven. Door het verdwijnen van het talud komt extra ruimte vrij voor nieuwbouw.
De Hengelosestraat wordt ingericht als royale laan met vier rijstroken en een hoog openbaar vervoersbaan. De andere ontsluitingsweg, de Auke Vleerstraat, wordt verdubbeld en krijgt vier rijstroken met een middenberm. Deze operatie kost 60 miljoen euro en wordt in drie fasen tot 2020 uitgevoerd.
De gemeente verwacht meer verkeer in Enschede-West door de toevoeging van 200.000 vierkante meter bedrijfsruimte, de uitbreiding van het Arke-stadion en de komst van het nieuwe ijsstadion. De verkeersbreedte van de Hengelosestraat wordt groter dan nu het geval is. Datwierp vraagtekens op bij studenten en personeel van de UT die daarmee de weg als barrière blijven zien voor met name fietsers en voetgangers. Er zijn geen tunnels onder de weg gepland voor deze doelgroep.
Het bouwprogramma wordt in de fase tussen nu en 2025 gerealiseerd. Op termijn moeten twaalf woningen en drie portiekflats tegen de vlakte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels