nieuws

Franse architect Perrault ontwerpt appartementencomplex Groningen

bouwbreed

Twee strak ontworpen appartementencomplexen La Liberté markeren over twee jaar de westelijke toegang tot de stad Groningen.

In opdracht van de Christelijke Woningstichting Patrimonium ontwierp de Franse architect Dominique Perrault twee gebouwen van 22 en tien verdiepingen.
Het complex wordt gebouwd tegenover het Gasuniegebouw. De eerste drie lagen zijn bestemd voor kantoren. In totaal bevatten de in zwart en wit ontworpen gebouwen 120 woningen. Het betreft hier alleen huurwoningen. Onder het gebouw komt een parkeergarage van twee lagen.
Eind dit jaar wordt met de bouw begonnen. Eind 2010 moet het appartementencomplex gereed zijn. Patrimonium investeert tussen de 25 en 30 miljoen in het project. Volgens directeur Jan van der Heide van Patrimonium is de animo van huurders groot. ‘We hebben een architect gezocht die een wervend en markant gebouw kon ontwerpen. We zijn op bezoek geweest in Parijs en het klikte.’ La Liberté is het eerste project van Perrault (1953) in Nederland. Hij ontwierp onder meer de Nationale Bibliotheek in Parijs en de vrouwenuniversiteit in Seoul. Volgende maand is in het Centre Pompidou in Parijs een overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk. Daar staat ook een maquette van het Groninger gebouw.

Reageer op dit artikel