nieuws

Den Haag wil duizend huizenerbij in badplaats Kijkduin

bouwbreed

De gemeente Den Haag heeft plannen voor grootschalige woningbouw in Kijkduin. Dinsdag bespreken burgemeester en wethouders een nota van uitgangspunten waarin de bouw van zo’n duizend woningen in de badplaats wordt voorgesteld. Het gaat om zowel appartementen als grondgebonden woningen.

Als bouwlocaties worden genoemd de boulevard, de duinen en een aantal sportvelden met het omliggende groen achter de duinen. In de voorlopige plannen zijn vijf woontorens opgenomen. Eén, met een hoogte van 50 meter, is gesitueerd naast het Atlantic Hotel vlak aan zee.
Details over de bouwplannen en de daarmee samenhangende ingrepen in de infrastructuur willen B en W nog niet geven. Ook de corporatie Metterwoon, eigenaar van het Atlantic Hotel en een aantal woningen en winkels in Kijkduin, onthoudt zich van commentaar. Managing director J. Klijberg van Metterwoon zegt wel dat de aantallen woningen in de gemeentelijke nota voor hem geen verrassing zijn. Het aantal van negenhonderd wordt ook al genoemd in de structuurvisie voor Kijkduin.
Voor sommige fracties in de gemeenteraad komen de uitgangspunten van de nota toch nog als een – onaangename – verrassing. De hoogte van de bebouwing en het aanwijzen van de duinen als bouwlocatie stuiten bij onder andere CDA, SP en D66 op weerstand. Ook coalitiepartij VVD zou het betreuren als het kleinschalige Kijkduin zou uitgroeien tot een soort Torremolinos.
In de badplaats wordt al jaren rekening gehouden met de bouw van grote aantallen woningen. Gebruikers van sportvelden kregen drie jaar geleden officieel van de gemeente te horen dat hun accommodaties de bestemming wonen hadden gekregen en dat zij uiterlijk in 2009 zouden moeten vertrekken.

Reageer op dit artikel