nieuws

CROW: Maak van tweestrooksrotondes turborotondes

bouwbreed

Het is verstandig geen tweestrooksrotondes meer te bouwen. Die aanbeveling staat in CROW-publicatie 257 ‘Turborotondes’. Op een gewone tweestrooksrotonde komen namelijk meer conflicten tussen bestuurders voor dan op turborotondes. Dat zijn rotondes waarbij de bestuurders vooraf uit twee of drie stroken moeten kiezen, afhankelijk van waar zij de rotonde willen verlaten. In het bijzonder de conflicten bij het wisselen van rijstrook ontbreken op een turborotonde. Daar staat tegenover dat bestuurders die de rotonde op willen rijden er niet op moeten rekenen, dat verkeer op de rotonde van rijstrook kan wisselen. De kans op dat misverstand wordt door een vloeiende vormgeving versterkt. Om die reden beveelt CROW aan de rijstroken in het midden van de rotonde voortaan altijd met een rechte hoek te beginnen, in plaats van met de tot nu toe gebruikelijke vloeiende lijn. CROW stelt voor om bestaande tweestrooksrotondes bij renovatie om te bouwen tot turbo-rotondes. In de publicatie staat uitgebreid beschreven aan welke voorwaarden die moeten voldoen.

Het is verstandig geen tweestrooksrotondes meer te bouwen. Die aanbeveling staat in CROW-publicatie 257 ‘Turborotondes’. Op een gewone tweestrooksrotonde komen namelijk meer conflicten tussen bestuurders voor dan op turborotondes. Dat zijn rotondes waarbij de bestuurders vooraf uit twee of drie stroken moeten kiezen, afhankelijk van waar zij de rotonde willen verlaten. In het bijzonder de conflicten bij het wisselen van rijstrook ontbreken op een turborotonde. Daar staat tegenover dat bestuurders die de rotonde op willen rijden er niet op moeten rekenen, dat verkeer op de rotonde van rijstrook kan wisselen. De kans op dat misverstand wordt door een vloeiende vormgeving versterkt. Om die reden beveelt CROW aan de rijstroken in het midden van de rotonde voortaan altijd met een rechte hoek te beginnen, in plaats van met de tot nu toe gebruikelijke vloeiende lijn. CROW stelt voor om bestaande tweestrooksrotondes bij renovatie om te bouwen tot turbo-rotondes. In de publicatie staat uitgebreid beschreven aan welke voorwaarden die moeten voldoen.

Reageer op dit artikel