nieuws

CBR gaat klinkerproductie in Waalse Antoing fors verhogen

bouwbreed Premium

De klinkerfabriek van cementbedrijf CBR aan de Schelde in Antoing gaat de productie opvoeren van 1,2 naar 1,6 miljoen ton klinkers per jaar. Daarmee wordt de fabriek in Antoing de grootste fabriek van klinkers van CBR in de Benelux.

CBR gaat in Antoing, waar 80 man werkt, ook milieuvriendelijker produceren. Het totale project vergt een investering van 120 miljoen euro en moet tegen 2011 operationeel zijn. CBR is een dochterbedrijf van het Duitse Heidelberg Cement, dat een klinkerfabriek heeft in Maastricht met een capaciteit van 800.00 ton per jaar. Deze fabriek moet echter tegen 2020 sluiten omdat de benodigde grondstof (kalksteen) dan uitgeput is. CBR is marktleider in de Benelux en heeft cementfabrieken in Gent, IJmuiden en Rotterdam.
CBR beschikt in Antoing nog over reserves aan kalksteen voor een periode van 80 jaar. Het gaat om een zeer energieverslindende productie. Wat de milieu-investeringen betreft gaat het om een gevoelige verbetering van de milieuprestaties voor stikstof- en zwaveloxides.

Stoffilter

De stikstofemissie zal met 35 procent dalen, de uitstoot van zwaveloxide met 60 procent. De plaatsing van een tweede stoffilter beperkt de stofuitstoot en de geluidshinder zal aanzienlijk worden teruggebracht doordat de kalksteen voortaan in de kalksteengroeves wordt vergruisd. Een nadeel is dat de productieverhoging naar 1,6 miljoen klinkers per jaar de CO2-uitstoot van de fabriek aanmerkelijk zal verhogen. Om de CO2-emissie terug te dringen, gebruikt de fabriek in Antoing nu al zoveel mogelijk gebruik van secundaire brandstoffen zoals calorierijke afvalstoffen waaronder kunstafval en diermeel. Ook wil CBR meer biomassa gaan inzetten.

Reageer op dit artikel