nieuws

BAM bouwt toch ministeries van Justitie en BiZa

bouwbreed

De combinatie BAM/Ballast Nedam heeft alsnog de opdracht binnengehaald voor de nieuwbouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. De bouwsom bedraagt 328 miljoen euro, waarvan 78 miljoen euro voor de installaties.

Ruim een half jaar hebben de Rijksgebouwendienst en de bouwcombinatie (BAM/Ballast/Homij/Imtech) onderhandeld over de opdracht voor twee torens van 140 meter hoog. Het ontwerp van Kollhoff met een oppervlakte van 124.696 vierkante meter wordt het grootste rijksgebouw van Nederland. Projectdirecteur Hans Heemrood van de Rijksgebouwendienst verwacht in juli te beginnen met heien en de oplevering van de ministeries is in 2012 gepland.
De aanbesteding mislukte twee keer eerder. Vorige zomer stak de rechter een stokje voor de procedure van geknipte kavels en half november bleek slechts één inschrijver, BAM/Ballast, een prijs ver boven de raming voor het gehele project te hebben ingediend. De opdrachtgever zag nog wel ruimte voor onderhandelingen over het klassieke bestek, maar die kwamen extra onder druk te staan door de mislukte aanbesteding van het Rijksmuseum waar uitgerekend BAM ook als enige inschreef. Ondertussen maakte Van Halteren Infra de 5,5 meter diepe bouwput op de plek waar ooit het appartementencomplex Zwarte Madonna stond.
Volgens Heemrood is het ontwerp niet versoberd, wel aangepast. Hij wil niet kwijt hoeveel het bedrag naar beneden is bijgesteld ten opzichte van de oorspronkelijke inschrijving. “We hebben optimaal gebruikgemaakt van de uitvoeringservaring van de aannemer. Zo is de top – de bovenste tien verdiepingen – van de gebouwen in overleg met de architect aangepast. Ook zijn alle risico’s uitgebreid doorgesproken en inzichtelijker gemaakt.”

Reageer op dit artikel