nieuws

Wereldproductie ruw staal stijgt met 5,8 procent

bouwbreed

De wereldproductie van ruw staal is afgelopen jaar met 5,8 procent toegenomen. In maart kwam 119,5 miljoen ton uit de hoogovens.

De productiviteitsgroei van China is nog steeds ongebroken, zo blijkt uit cijfers van staalinstituut IISI. Het land waar binnenkort de Olympische Spelen beginnen, haalde in maart 44,9 miljoen ton staal uit zijn ovens. Het volume vertegenwoordigt maar liefst 37,5 procent van de gehele wereldproductie. De groei ten opzichte van maart vorig jaar bedraagt 11,5 procent.
In het Verre Oosten steekt Taiwan qua groeicijfer China naar de kroon. De productie werd afgelopen jaar met 12,2 procent opgevoerd. De productie van 2 miljoen ton (toch altijd nog drie keer zo veel als Nederland) is Taiwan echter slechts een glimp van wat grote broer China presteert.
In Japan nam de productie afgelopen jaar toe met 5,1 procent. De natie is na China de grootste producent van ruw staal ter wereld. In maart maakten de Japanners 10,8 miljoen ton. Andere stevige producenten in het Verre Oosten zijn India (4,9 miljoen ton) en Zuid-Korea (4,4 miljoen ton). Terwijl India afgelopen jaar slaagde zijn productie nog een paar procenten op te krikken, verloor Zuid-Korea 1,4 procent terrein.

Daling

De staalindustrie in de Europese Unie produceerde afgelopen twaalf maanden 58,4 procent onder het niveau dat China in zijn eentje realiseert. Instituut IISI registreert een daling van 2,3 procent. Binnen de EU heeft Duitsland met 4,2 miljoen ton in maart de leidende positie. Andere grote producerende landen zijn Italië (2,9 miljoen ton), Spanje en Frankrijk (beide 1,7 miljoen ton). De polsstok van Groot-Brittannië en België reikt niet verder dan respectievelijk 1,3 miljoen en 1,1 miljoen ton.
Nederland voerde de productie afgelopen jaar met 3,4 procent op. In maart kwam 669.000 ton op de markt.
Noord-Amerika produceerde in maart 11,6 miljoen ton staal. Van het volume kwam 8,5 miljoen ton uit de ovens van de Verenigde Staten. Mexico en Canada waren elk goed voor zo’n 1,5 miljoen ton.
De Russische invloedssfeer leverde met 11,3 miljoen ton een vergelijkbare prestatie met de Noord-Amerikanen. Hoofdproducent is Rusland (6,7 miljoen ton). Ook de Oekraïne (3,5 miljoen ton) draait op volle toeren.

Reageer op dit artikel