nieuws

Verzet tegen Duitse aanbestedingsregel

bouwbreed

Deutsche Bauindustrie ergert zich aan de manier waarop Berlijn de aanbestedingspraktijk steeds ingewikkelder en duurder maakt. Volgens directeur Michael Knipper van de brancheorganisatie van de grote bouwers heeft de bondsregering volstrekt geen oog voor aanpassingen die het aanbestedingsrecht zouden kunnen vereenvoudigen. Knipper schopt aan tegen een wetsontwerp van het ministerie van Economie en Technologie, dat verantwoordelijk is voor de modernisering van de aanbestedingsregels. Bauindustrie windt zich vooral op over de voorgenomen verplichting grote opdrachten op te splitsen. Aannemers worden daardoor gedwongen hogere kosten te maken dan nodig is. Knipper noemt de opknipplicht verspilling van schaars belastinggeld en ziet de voorstellen als een belemmering voor de publiek-private samenwerking.

Deutsche Bauindustrie ergert zich aan de manier waarop Berlijn de aanbestedingspraktijk steeds ingewikkelder en duurder maakt. Volgens directeur Michael Knipper van de brancheorganisatie van de grote bouwers heeft de bondsregering volstrekt geen oog voor aanpassingen die het aanbestedingsrecht zouden kunnen vereenvoudigen. Knipper schopt aan tegen een wetsontwerp van het ministerie van Economie en Technologie, dat verantwoordelijk is voor de modernisering van de aanbestedingsregels. Bauindustrie windt zich vooral op over de voorgenomen verplichting grote opdrachten op te splitsen. Aannemers worden daardoor gedwongen hogere kosten te maken dan nodig is. Knipper noemt de opknipplicht verspilling van schaars belastinggeld en ziet de voorstellen als een belemmering voor de publiek-private samenwerking.
De sector verzet zich tevens tegen de opname van voorwaarden die eigenlijk niets met het aanbesteden te maken hebben, zoals het voldoen aan sociale en milieuvriendelijke aspecten. Jurist Knipper vindt dat Duitsland Europees uit de pas loopt en vreest negatieve effecten door Brussels ingrijpen. Ook de verruiming van de mogelijkheden tot interne aanbesteding schieten de Duitse bouwers in het verkeerde keelgat.

Reageer op dit artikel