nieuws

Terecht ontslagmonteur Strukton

bouwbreed Premium

Strukton heeft twee jaar terug een hoofdmonteur op staande voet ontslagen wegens het in gevaar brengen van de veiligheid op het Nederlandse spoor.

De monteur voerde belangrijke veiligheidsmetingen aan het spoor niet uit. Zijn baas liet hij in de waan de metingen wel te hebben verricht. Aan de hand van de zogenoemde black-box, die in de dienstauto van de werknemer was ingebouwd, ontdekte het Maarssense aannemingsconcern het bedrog. Nader onderzoek wees ook uit dat de relais in de schakelkasten die gecontroleerd hadden moeten worden, nog voorzien waren van een dikke laag stof. Voor Strukton het ultieme bewijs dat de monteur zijn werk niet heeft gedaan: voor de metingen is het immers noodzakelijk om de relais uit de relaiskasten te halen.

Risico’s

Door de metingen niet uit te voeren, heeft de monteur volgens Strukton “willens en wetens onaanvaardbare risico’s genomen”. De relais vormen de essentie van het veiligheidssysteem op het drukke spoornetwerk van Nederland. Ze zorgen ervoor dat spoorwegovergangen sluiten en wissels worden omgezet.
De kantonrechter in Leeuwarden oordeelde onlangs dat Strukton de man terecht heeft ontslagen. Een door de hoofdmonteur ingediende schadevergoeding van ruim 100.000 euro wees de rechter daarom af. De man beweert zelf de metingen wel te hebben uitgevoerd, alleen op andere tijdstippen dan vermeld op zijn werkstaten. Ook zou hij er een niet te traceren meetmethode op na hebben gehouden, die weliswaar verboden was, maar door leidinggevenden binnen Strukton oogluikend zou zijn toegestaan. Dat hij niet exact volgens schema werkte, was volgens hem vooral te wijten aan de hoge werkdruk bij het railinfrabedrijf.

Werkdruk

De rechter hechtte weinig geloof aan de beweringen van gewezen monteur. Hij vond bovendien dat gezien het grote belang van de veiligheid op en rond het spoor “een hoge werkdruk geen vrijbrief kan en mag zijn om bij veiligheidsmetingen in strijd met de voorschriften te handelen”.

Reageer op dit artikel