nieuws

Supersnel wapening maken met vlechtrobot

bouwbreed

Vijf minuten doet de nieuwe robot van de IJB Groep uit Lemmer over een wapeningselement voor een funderingsbalk. Vlechters die zo’n element met de hand maken doen daar in elk geval een half uur over.

“De enige robot in de wereld die wapeningskorven maakt voor funderingsbalken”, zegt John Engelsman van de IJB Groep die vandaag de automaat officieel in gebruik neemt. Geen industriële robot die met een bewegende arm wapeningsstaven aan elkaar zet maar een verzameling machines die in opeenvolgende stappen rollen wapeningsstaal verwerken tot wapeningselementen. De kosten bedragen 3,5 miljoen euro, de ontwikkelingstijd was twee jaar. Om de robotvlechter onder dak te krijgen liet de Lemster onderneming een hal bouwen van 25 bij 90 meter.
De markt biedt al wel robots die platte wapeningsmatten maken. De elementen die de IJB Groep gebruikt konden tot nog toe uitsluitend met de hand worden gemaakt. “Veel machines die mede de robot vormen zijn niet nieuw”, haast Engelsman zich te zeggen. De machines die het wapeningsstaal bijvoorbeeld buigen en lassen, hebben zich elders al bewezen. “Het geheel aan machinerie maakt de robot wel uniek, maar weer niet genoeg om er patent op aan te vragen.”

Programmatuur

Die bescherming rust wel op de programmatuur die de wapeningsrobot bestuurt. De IJB Groep ontwikkelde die zelf, met hulp van de Italiaanse machinebouwer Progress die de robot opbouwde. Met die software brengt de automaat de wapening direct in de vorm die het programma AutoCAD opgeeft. Dat maakt de robot tot een soort printer. Die kan vooralsnog alleen de standaard wapeningskorven maken. Engelsman: “Ingewikkelder vormen moeten net als anders met de hand worden gevlochten.” De IJB Groep besteedt dergelijke producten uit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels