nieuws

Spanning rond bouw ministeries

bouwbreed Premium

Het is nog steeds onzeker of de combinatie BAM/Ballast de opdracht binnensleept voor de nieuwbouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Na twee mislukte aanbestedingen is het een lastige klus om de veel te hoge offerte uit te onderhandelen.

De spanning om tot een oplossing te komen, loopt op. Van Halsteren is bijna klaar met het bouwrijp maken van de bouwput op de plek waar nog niet zo lang geleden de Zwarte Madonna stond. Daarna is nog niet duidelijk wie kan beginnen aan de 140 meter hoge torens van architect Kollhof. Na het drama bij het Rijksmuseum zijn zowel de opdrachtgever als de enige potentiële opdrachtnemer bereid om water bij de wijn doen.
Het soapgehalte van twee mislukte aanbestedingen bij de ministeries is eigenlijk veel groter, maar kreeg veel minder aandacht in de media. Beide partijen zitten niet te wachten op nog meer imagoschade en zijn feitelijk tot elkaar veroordeeld. Probleem is wel dat raming en offerte in eerste instantie mijlenver uit elkaar lagen.

Gedwongen

Na een uitspraak van de rechter zag de Rijksgebouwendienst zich gedwongen de geknipte opdracht in één keer aan te besteden. Daarop meldde zich slechts één gegadigde: de combinatie BAM/Ballast met een prijs die ver boven de ramingen lag. Het percentage zou nog boven dat van het Rijksmuseum liggen waar het bod 65 procent boven de raming van 134 miljoen euro lag. De combinatie zou hebben ingeschreven voor 1,5 miljard euro, terwijl de Rijksgebouwendienst niet eens in de buurt van 1 miljard euro wil uitkomen. Het is zeker niet afdoende om het traditionele luxe bestek te versoberen. Mede daarom duren de onderhandelingen zo lang.
Om de vertraging niet te ver te laten oplopen, gunde de opdrachtgever in januari het bouwrijp maken alvast aan Van Halsteren. De vier maanden die daarvoor nodig waren, zijn bijna voorbij zonder dat zich een oplossing aandient voor de nieuwbouw. Maar de onderhandelingen lopen nog steeds, maar de uitkomst is nog steeds onzeker. Beide partijen willen nu zeker zijn van een goede basis en nemen de tijd om de puntjes op de i te zetten. Naar verwachting zal volgende maand de kogel door de kerk gaan.

Reageer op dit artikel