nieuws

Oud-topman van Ballastgaat vrijuit

bouwbreed

Voormalig Ballast Nedam-topman Peter F., hoofdverdachte in de betonfraudezaak, gaat vrijuit.

De fraudekamer van de Groningse rechtbank sprak de 69-jarige F. vrijdag vrij van gesjoemel bij de aankoop van het Zwolse betonbedrijf Fernhout. Voor een lichter vergrijp werd hij wel veroordeeld. De rechtbank zag echter geen aanleiding om daarvoor straf op te leggen.
Tegen F. was twee weken terug nog een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte de voormalig bestuurder van Ballast Nedam deel uit van een groep die op geraffineerde wijze de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD) ruim 20 miljoen gulden te veel liet betalen voor Fernhout.
De NCD kocht het betonbedrijf in 2001 voor 192,5 miljoen gulden. Van dat bedrag verdween volgens justitie 22,5 miljoen in de zakken van F. en diens handlangers, cementhandelaar Ton de G. en voormalig NCD-topmannen Robbie W. en Eke Jan W.
F. beweert dat hij Fernhout heeft geholpen bij het zoeken naar een koper van het familiebedrijf. Daarvoor ontving hij een zogenoemde aanbrengpremie. De rechter zegt niet uit te kunnen sluiten dat dat verhaal klopt. “Een bring-on fee is niet ongebruikelijk bij dit soort transacties”, aldus de rechtbank.

Doorslaggevend

Ook de oud-NCD-bestuurders W. en W. werden vrijdag vrijgesproken. Tegen hen was eveneens twee jaar cel geëist.
Hoewel vaststaat dat topmannen de raad van commissarissen hebben voorgehouden dat Fernhout destijds snel moest worden gekocht, is dat volgens de rechtbank niet doorslaggevend geweest bij de aankoop. “De aanleiding om de overname te accorderen was niet zozeer dat spoedig moest worden beslist, maar het feit dat de NCD met de overname zijn strategische positie in de zand- en betonmortelbranche kon versterken.”
De derde betonfraudeverdachte, Anton de G., werd vrijgesproken van het tillen van de Belastingdienst.

Reageer op dit artikel