nieuws

Open deur

bouwbreed Premium

Staat een man met een boek onder een (balans) ventilator. Vraagt Jantje aan Pietje: “Wat doet die?” Pietje: “Die ventileert” (Die vent die leert…).Met dit flauwe woordgrapje wil ik de dubbelzinnigheid van bepaalde onderwerpen illustreren. Discussies voor mijn part. Neem de ophef over de balansventilatie. De verkoper vindt het een mooi systeem, omdat de gebruiker frisse lucht in huis heeft, zonder dat hij een raam open hoeft te zetten. De gebruiker bespaart bovendien energie en dat is weer goed voor ons klimaat. Er is slechts één voorwaarde. Filters van het systeem moeten eens in de maand schoongemaakt worden. Volgens de verkoper mag dat de pret niet drukken. Een beetje consument wast wekelijks zijn auto, geeft zijn kat elke dag te eten en zeemt zijn ramen elke maand. Een maandelijks filterbeurtje kan daar ook wel bij. Wie mooi wil zijn moet nu eenmaal pijn lijden. Ziek geworden bezitters van balansventilatie denken er net iets anders over. Ze verlangen terug naar hun oude huis met ramen die open kunnen.

Staat een man met een boek onder een (balans) ventilator. Vraagt Jantje aan Pietje: “Wat doet die?” Pietje: “Die ventileert” (Die vent die leert…).Met dit flauwe woordgrapje wil ik de dubbelzinnigheid van bepaalde onderwerpen illustreren. Discussies voor mijn part. Neem de ophef over de balansventilatie. De verkoper vindt het een mooi systeem, omdat de gebruiker frisse lucht in huis heeft, zonder dat hij een raam open hoeft te zetten. De gebruiker bespaart bovendien energie en dat is weer goed voor ons klimaat. Er is slechts één voorwaarde. Filters van het systeem moeten eens in de maand schoongemaakt worden. Volgens de verkoper mag dat de pret niet drukken. Een beetje consument wast wekelijks zijn auto, geeft zijn kat elke dag te eten en zeemt zijn ramen elke maand. Een maandelijks filterbeurtje kan daar ook wel bij. Wie mooi wil zijn moet nu eenmaal pijn lijden. Ziek geworden bezitters van balansventilatie denken er net iets anders over. Ze verlangen terug naar hun oude huis met ramen die open kunnen.
Om maar aan te geven, een medaille heeft twee kanten. En in dit geval drie, omdat er ook nog iemand meent dat het schoonmaken van de filters geen zin heeft, omdat de filters ‘überhaupt’ niet filteren.
Uiteindelijk ligt de waarheid ergens in het midden en zal de consument vermoedelijk bepalen of het met balansventilatie beter afloopt dan met Buckler, het alcoholvrije biertje dat cabaretier Youp van ’t Hek volgens de mythe om zeep hielp.
Jaar 2020. Staat een man met een dichtgeslagen boek onder een vervuilde (balans)ventilator. “Wat doet die?”, vraagt Jantje. “Die vent die leert niet”.

Reageer op dit artikel