nieuws

Microbeton blijkt reëelalternatief voor hardhout

bouwbreed Premium

Sinds Microbeton is overgestapt op zelfverdichtende mortel zijn de mogelijkheden van het product vergroot. Eenvoudige panelen zijn goedkoper geworden. Planken van ferrocement blijken een reëel alternatief voor planken van hardhout. Ook aan de vraag naar meer complexe vormen kan Microbeton voldoen.

“Op dit moment zijn we bezig met een aantal kilometers planken voor een project in IJburg in Amsterdam. Ze worden 45 millimeter dik en hebben een overspanning van 150 centimeter. Het gaat om planken van ferrocement voor galerijen en loopbruggen. Ze komen in de plaats van hardhouten planken, die oorspronkelijk in het ontwerp waren voorzien”, meldt J. van den Akker van Microbeton.
Het bedrijf is enkele jaren geleden verhuisd van Vlaardingen naar Krimpen aan den IJssel. Voorheen was het niet mogelijk om de ferrocementmortel zelfverdichtend te maken, maar door de ontwikkelingen in Japan kan het nu wel. “De mortel is waterdun, de productie maakt geen herrie en omdat het materiaal makkelijk vloeit is het product sneller klaar”, aldus Van den Akker.

Goedkoper

Meer dan tien jaar geleden begon Microbeton met de productie van vezelversterkte panelen van ferrocement. Ze werden gebruikt voor het ophogen van galerijen van flatgebouwen. De panelen werden op maat gemaakt en geplaatst op verstelbare vijzels van polypropyleen. Door een specifieke samenstelling van de mortel met een consequent doorgevoerde opbouw en toevoeging van microsilica konden de panelen dun en licht uitgevoerd worden. Bij een dikte van 25 millimeter haalden zij een overspanning van 50 centimeter. Het product bestaat nog steeds en is door het gebruik van zelfverdichtende mortel goedkoper geworden. Bovendien zijn ook glasvezelversterkte vijzels verkrijgbaar, die een hoger gewicht kunnen dragen. Inmiddels zijn daarnaast traptreden, gevelplaten en luifels aan het assortiment toegevoegd.

Verlijmd

Volgens Van den Akker is de opdrachtgever van het project in IJburg gelukkig met de planken van Microbeton. Bij hardhout spelen namelijk problemen rond de herkomst van het hout. Bovendien worden de planken van ferrocement niet glad bij regen, noch zijn ze gevoelig voor mos. De planken worden op de staalconstructie verlijmd. Ze hebben een antislip-profiel.
Van den Akker signaleert naast de vraag naar standaard producten een toenemende vraag naar moeilijk uitvoerbare elementen. Met de zelfverdichtende mortel kunnen ingewikkelde vormen gestort worden. Architecten maken daar graag gebruik van. Ferrocement is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor lichtgewicht, met polystyreen gevulde elementen voor het vergroten van balkons. Microbeton produceert ook lichte gevelplaten.

Reageer op dit artikel