nieuws

Kamer kraakt keihard verloop wijkenaanpak

bouwbreed

PvdA minister Vogelaar (wonen) stelt extra geld in het vooruitzicht voor probleemwijken in de vier grote steden. Deze gemeenten moeten wel eerst hard maken dat zij hun ambities anders niet kunnen halen. Dat heeft zij woensdag gezegd tegen een uiterst kritische Tweede Kamer.

De minister leek wel aangeschoten wild. Alle Tweede Kamer-fracties, behalve haar eigen PvdA, uitten zware kritiek op haar wijkenaanpak. “De minister heeft goede bedoelingen maar voert slecht beleid”, was nog een milde typering.
Zo sprak SP-kamerlid Remi Poppe van “failliet beleid”, VVD-kamerlid Brigitte van den Burg over een sfeer van “overleg, overleg, overleg, zonder dat er iets wordt bereikt” en zelfs coalitiegenoot van het CDA Bas Jan van Bochove van “grote teleurstelling over de voortgang.”
Alleen Vogelaars partijgenoot Staf Depla steunde zijn eigen minster. De kritiek van het parlement spitst zich vooral toe op de traagheid waarmee Vogelaar afspraken met gemeenten en woningcorporaties maakt en haar onvermogen om bewoners van de veertig wijken bij haar plannen te betrekken.
Boris van der Ham van D’66: “Uw krachtwijken lijken op dezelfde hoop te belanden als andere speerpunten van dit kabinet, zoals het ontslagrecht. Het dreigt allemaal op niets uit te lopen.”
Ook heerst er onvrede in de Kamer over het feit dat minister Bos van Financiën de woningcorporaties een vennootschapsbelasting van 500 miljoen euro oplegde. Groen-Links-kamerlid Ineke van Gent zei daarover tegen Vogelaar: “Dat had u nooit moeten pikken. Dat geld moet terug de wijken in vloeien.”

Applaus

Vogelaar zelf leek de kritiek weinig te kunnen deren. Ze wees de Kamer erop dat ze de eerste minister is die het voor elkaar heeft gekregen om miljoenen bij de woningcorporaties weg te halen en dat geld te gebruiken voor de aanpak van probleemwijken. Ook zei ze dat een deel van de door de corporaties opgebrachte vennootschapsbelasting voor dat doel zal worden gebruikt. “Maar geld weghalen bij corporaties leidt nu eenmaal niet tot applaus”, wuifde ze de kritiek weg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels