nieuws

James Hardie keert Nederland de rug toe

bouwbreed

Bouwmaterialenconcern James Hardie vertrekt vrijwel zeker weer uit Nederland. Dat blijkt uit een intern rapport dat in handen is gevallen van vakbonden en een Australische krant.

James Hardie vestigde zijn hoofdzetel in 2001 in Amsterdam. Dat deed de producent van vezelcementplaten naar eigen zeggen om belastingtechnische redenen. In Australië werd de stap vooral gezien als een poging om onder de miljoenenclaims van asbestslachtoffers uit te komen.
Volgens het uitgelekte rapport heeft James Hardie inmiddels vergaande plannen om zijn hoofdzetel op korte termijn te verplaatsen naar de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor in Nederland, waar een kleine vijftig mensen werkzaam zijn, moet dan in juni zijn deuren sluiten.
In Australië wordt bezorgd gereageerd op de aanstaande verhuizing. Vakbonden, oud-werknemers, maar ook de regering van New South Wales vrezen dat James Hardie wederom probeert om asbestclaims te ontlopen.
Twee jaar terug kwam aan het licht dat het asbestcompensatiefonds van James Hardie veel minder goed was gevuld dan aangegeven door de directie. Dat schandaal kostte de top van het concern de kop. Enkele bestuurders moeten zich daar later dit jaar nog voor verantwoorden voor de rechter.
Alle ophef rondom James Hardie leidde vorig jaar wel tot een nieuw asbestakkoord. Voor de komende veertig jaar heeft de onderneming 2,4 miljard euro beschikbaar om slachtoffers van abestose te compenseren. James Hardie heeft de betalingsregeling altijd als vrijwillig bestempeld. Juridische aansprakelijkheid heeft het bedrijf nooit geaccepteerd.

Reageer op dit artikel