nieuws

Houten deur ook goed brandwerend

bouwbreed

De vijfde houtinnovatieprijs is toegekend aan Pyrostona uit Zeist. Het bedrijf ontwikkelde een brandwerende deur van hout die niet kromtrekt. Daarmee doorbreekt Pyrostona de trend naar steeds zwaardere brandwerende binnen- en buitendeuren. Die wegen niet zelden zo’n tachtig kilo, waardoor ook aangepast hang- en sluitwerk nodig is. Met de Pyrostone kunnen, stelt de jury onder leiding van TU-hoogleraar Frans Bijlaard, dunnere deuren van naaldhout worden vervaardigd die niet kromtrekken bij hitte. Door dat kromtrekken zouden anders kieren ontstaan. Ook kunnen er gemakkelijker glasopeningen worden gemaakt zonder dat hiervoor direct opschuimende materialen nodig zijn. Naast de Houtinnovatieprijs werd op het nationaal Houtcongres in Haarlem ook de houtarchitectuurprijs 2008 uitgereikt. Die ging naar Korteknie Stuhlmacher uit Rotterdam, voor het ontwerp De Kamers in Amersfoort.

De vijfde houtinnovatieprijs is toegekend aan Pyrostona uit Zeist. Het bedrijf ontwikkelde een brandwerende deur van hout die niet kromtrekt. Daarmee doorbreekt Pyrostona de trend naar steeds zwaardere brandwerende binnen- en buitendeuren. Die wegen niet zelden zo’n tachtig kilo, waardoor ook aangepast hang- en sluitwerk nodig is. Met de Pyrostone kunnen, stelt de jury onder leiding van TU-hoogleraar Frans Bijlaard, dunnere deuren van naaldhout worden vervaardigd die niet kromtrekken bij hitte. Door dat kromtrekken zouden anders kieren ontstaan. Ook kunnen er gemakkelijker glasopeningen worden gemaakt zonder dat hiervoor direct opschuimende materialen nodig zijn. Naast de Houtinnovatieprijs werd op het nationaal Houtcongres in Haarlem ook de houtarchitectuurprijs 2008 uitgereikt. Die ging naar Korteknie Stuhlmacher uit Rotterdam, voor het ontwerp De Kamers in Amersfoort.

Reageer op dit artikel