nieuws

Europese gasverbinding valt 2 miljard duurder uit

bouwbreed Premium

De nieuwe gasverbinding tussen Rusland en Duitsland gaat 7,4 miljard euro kosten, twee miljard meer dan aanvankelijk ingeschat.

Dat blijkt uit de laatste berekeningen die de investeerders – waaronder de Nederlandse Gasunie – hebben gemaakt. Eerder was geraamd dat de aanleg van de belangrijke gasleiding een investering van zo’n 5 miljard euro zou vergen. Daarbij was wel al rekening gehouden dat de kosten hoger zouden uitvallen.
De 1200 kilometer lange buis door de Oostzee moet vanaf 2011 Russisch aardgas naar het westen van Europa transporteren. De extra capaciteit is nodig omdat de Europese gasbronnen langzaam maar zeker opraken. De bouw begint naar verwachting volgend jaar. “Nu we contracten sluiten voor de buizen en het buizen leggen, weten we de bedragen preciezer”, zegt Jens Müller, communicatiemanager van het Nord Stream-project. “De buizen blijken duurder, onder meer doordat de wereldprijzen voor staal zijn gestegen.”
Voordat met de aanleg kan worden begonnen, heeft Nord Stream nog wel een aantal obstakels te overwinnen. Zo is de bodem van de Oostzee verre van vlak en ligt vol munitie.
Onderzoekers zijn momenteel druk bezig een strook van 15 meter breed te effenen, voor de twee buizen van elk 1,5 meter doorsnee.
Daarnaast heeft Zweden een milieuvergunning voor de pijpleiding geweigerd. Müller rekent er echter op dat de aanvraag over enkele weken “wel aan de voorwaarden voldoet”.
De nieuwe leiding is voor Europa van groot belang. Van de gasimport komt nu zo’n 60 procent uit Rusland; in 2015 zal dat zijn gestegen tot 75 procent. De huidige buis door Oekraïne is daarvoor niet genoeg. De nieuwe pijp zal jaarlijks 55 miljard kuub leveren, goed voor 20 miljoen huishoudens. “De leiding wordt vaak gezien als een buis van Rusland naar Duitsland. Dat is onterecht”, zegt Maartje van Putten, de nieuwe EU-lobbyist voor Nord Stream. “Het gas wordt aangesloten op het Europese gasnetwerk. Zo gaat het ook naar Nederland.”
Gasunie wil het Russisch gas doorleveren naar Groot-Brittannië, waar de behoefte aan gas de komende jaren sterk stijgt. Van Putten: “Nederland heeft de ambitie om een gasrotonde te worden.”

Reageer op dit artikel