nieuws

Bouwsector we nst jaarlijks instroom van 30.000 mensen

bouwbreed

De bouwsector heeft volgens Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-Raad, behoefte aan een jaarlijkse een instroom van 30.000 mensen. Vooral jonge hoogopgeleiden zijn schaars. Terpstra pleit voor ‘een leven lang leren in de techniek en een betere uitwisseling tussen bedrijfsleven en onderwijs’.

Tijdens een driegesprek gisteren op de BouwRai over onderwijs in de bouw, doceerde Terpstra: “De opleidingen moeten zich onderscheiden van andere sectoren, waar mensen hard nodig zijn zoals in de kleinmetaal en zorg. Er zal in Nederland iets moeten veranderen”, beklemtoonde hij.
Kinderen moeten in het primair onderwijs al geconfronteerd worden met techniek. Laat die handjes maar wapperen,” betoogde hij.
Volgens Anke van Bodegom, algemeen directeur van het Soma College in Harderwijk, moeten opleidingen ‘sexy’ worden om te concurreren met bijvoorbeeld ictstudies. Het Soma College heeft geen problemen om de schoolbanken met grond – weg en wegenbouwers te vullen. “Er zijn meer aanmeldingen dan plaatsen voor mbo’ers, ” vertelt ze.

Levenslang

Terpstra laat zich verder kritisch uit over de bouwsector. “Het onderwijs en bedrijfsleven zouden meer van elkaar moeten leren.” Verder wenst Terpstra dat bouwers een leven lang blijven leren.
Van Bodegom in reactie: “Het Soma college biedt vervolgcursussen na de schoolperiode.”
Het onderwijs zou die gewenste instroom van 30.000 nu niet kunnen opvangen, volgens Terpstra. Maar hij verwacht ook niet dat de cultuur zo snel verandert.
Van Bodegem voegt eraan toe dat er extra financiën nodig zijn. Verder zijn volgens de directeur de docenten techniek vaak ouder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels