nieuws

Boskalis en Fugro goede voorspellers

bouwbreed

De bestuursvoorzitters van Boskalis en Fugro zijn betrouwbare voorspellers van winst, omzet en doelstellingen van hun bedrijven. Dat is terug te zien in hun aandelenkoersen, blijkt uit onderzoek van Theodoor Gilissen Bankiers.

De bank heeft gekeken naar de relatie tussen de prestaties van de beursfondsen en de betrouwbaarheid van uitspraken van bestuursvoorzitters over hun performance op zowel korte als middellange termijn. Daarbij zijn bedrijven uit de Midkap en een aantal smallcaps bekeken.
In de Midkap scoort Peter Berdowski van Boskalis het hoogst. De baggeraar geeft pas bij de halfjaarcijfers een kwantitatieve kortetermijnprognose af die vervolgens ook nog naar boven wordt bijgesteld. Dat resulteert in een hoge score van Gilissen en een outperfomance van ruim 97 procent ten opzichte van de Midkapindex. De bank voegt hier wel aan toe dat gezien de korte tijd die Berdwoski de hoogste baas is bij Boskalis, nog geen twee jaar, een vergelijking met andere toppers lastig is.
Op de tweede plek prijkt Klaas Wester van Fugro die sinds 1 oktober 2005 de functie van bestuursvoorzitter bekleedt. De bank prijst het bedrijf als voorbeeld van duidelijke doelstellingen voor de verschillende ratio’s en groeipercentages over de lange termijn. Het rendement van het bedrijf ligt 79 procent boven de index.
Op plek zeven figureert BAM-baas Joop van Oosten. De bank vindt zijn prognoses ook op langere termijn betrouwbaar. De winstwaarschuwing in 2006 vanwege de verliezen bij Wayss 0x26 Freytag kosten hem een hoge plek. Omdat de voor 2007 gestelde doelen vrijwel allemaal wel zijn gehaald, heeft de bank vertrouwen in de toekomst met Van Oosten.
Heijmans-topman Guus Hoefsloot komt er op plaats 14 in de ranglijst slecht vanaf. Slechts twee bedrijven doen het nog slechter. Theodoor Gilissen constateert dat de koersperformance van de Brabantse bouwer de slechtste is van alle Midkap-fondsen. Dat is grotendeels te wijten aan de winstwaarschuwingen in 2007. Maar ook in eerdere jaren deed het bedrijf het slechter dan de prognoses.
Bij de kleine fondsen op de beurs doet Harrie Noy van Arcadis het goed op een derde plaats. Hij wordt geprezen door de bank voor de duidelijke langetermijndoelen waaraan vrijwel altijd wordt voldaan.

Reageer op dit artikel