nieuws

Begin nieuwe fase bouw Maasboulevard Venlo

bouwbreed

Aan de nieuwe Venlose Maasboulevard zijn bouwvakkers van aannemerscombinatie Maas VOF begonnen met het ontgraven van grond in de enorme bouwput. Dat gebeurt nadat de diepwanden gesloten zijn. Maas VOF is een samenwerking tussen de aannemers Van Nieuwenhuizen-Jongen en Van Wijnen.

De bouwers hebben in totaal 785 meter aan diepwanden aangelegd met een hoogte van circa 20 meter. Hiervoor is 13.000 kubieke meter beton gestort. Deze diepwanden vormen de buitenwanden van de ondergrondse parkeergarage en winkels. Rondom worden groutankers aangebracht.
Zodra de bodem van de bouwput wordt bereikt, beginnen de voorbereidingen voor het storten van de onderste vloer van de parkeergarage. De vloer wordt een halve meter dik. Op regelmatige afstand wordt hij versterkt met betonnen balken. Op die plaatsen is de vloer dan ongeveer 130 centimeter dik. Deze betonnen balken zijn de aanhechtingspunten voor de gewi-palen. Dat zijn polsdikke, stalen ankers, die vastgezet worden in de kleilaag die zich op 15 tot 20 meter diepte bevindt. In totaal gaat het om bijna 800 palen. Hun functie is tweeledig. Ze voorkomen dat de vloer door opwaartse druk van grondwater omhoog komt en ze geven de vloer extra draagsteun. De eerste vloeren worden rond de bouwvak gestort. In november moet de hele vloer erin liggen.

Steunkolommen

Zodra de ondervloer erin ligt, kan de inbouw van steunkolommen en tussenvloeren beginnen. Dat zal in september zijn. Op dat moment rijden ter hoogte van de Maaspoort nog vrachtwagens af en aan om grond af te voeren. In augustus verschijnt de eerste torenkraan op het werk, met een bereik van 55 meter. Zodra de bouw eenmaal boven maaiveld is, moet er tempo worden gemaakt. Er wordt dan gewerkt over de hele lengte van bijna 400 meter.
Naast de parkeergarage komen langs de Maas 140 luxewoningen, 24.000 vierkante meter winkelruimte, een parkeergarage met 550 parkeerplaatsen, nog eens 9000 vierkante meter parkeerplaats bovengronds, en een uitbreiding van het bestaande theater. Met de bouw is in januari vorig jaar begonnen. De oplevering van de Maasboulevard wordt half maart 2010 verwacht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels