nieuws

Bedrijven leveren kritiek op regeling duurzame energie

bouwbreed

Het kabinet gaat de doelstelling voor duurzaam energieverbruik bij lange na niet halen. Er is te weinig geld beschikbaar voor de subsidieregelingen.

Dat stelt de Stichting Duurzame Energie Koepel in een verklaring. Volgens de aangesloten 230 bedrijven in de duurzame energiesector dreigt het al kort na openstelling van de nieuwe stimuleringsregeling duurzame energieproductie mis te gaan. De stichting verwacht dat de regeling voor zonnestroom zo populair wordt bij bedrijven en particulieren dat de subsidiepot dit jaar al snel leeg is. Volgens de Stichting heeft de windsector naast subsidie voor wind op land ook grote behoefte aan een regeling voor initiatieven voor wind op zee. Ook vindt de sector dat er meer aandacht van de overheid moet zijn voor de inzet van ondergrondse energieopslag en warmtepompen in de gebouwde omgeving.
In de verklaring stelt de stichting dat ze te spreken was over de doelstelling van het kabinet dat in 2020 20 procent van het energieverbruik duurzaam moet zijn. Maar kort na de start van de subsidieregeling staat het stoplicht voor het behalen van de energiedoelen al op oranje. De stichting vindt dat het kabinet ook al voor de langere termijn geld moet reserveren voor duurzame energie. Dit is nodig om investeerders zekerheid te kunnen bieden, stelt de stichting.
Met de oproep loopt de stichting vooruit op een overleg in de Tweede Kamer over duurzame energie en de werking van de subsidieregeling. De Kamer praat daar dinsdag over met verantwoordelijk minister Van der Hoeven (EZ).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels