nieuws

Ballast verdacht in Britse zaak

bouwbreed

De Britse karteldienst Office of Fair Trading (OFT) verdenkt Ballast Nedam van illegale prijsafspraken.

De bouwer is aangesproken als ‘uiteindelijke moeder van het sindsdien ontbonden Ballast Plc.’ De OFT noemt nog geen boetes, omdat de bouwer eerst verweer kan leveren op de kennisgeving.
Ballast Nedam is van menig dat het bedrijf “niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de vermeende door Ballast Plc gepleegde overtredingen”, liet een woordvoerder weten. Omdat vooralsnog niet duidelijk is of er een boete wordt opgelegd, heeft het concern geen voorziening getroffen. In 2003 trok Ballast Nedam de stekker uit Ballast Plc wegens hoog oplopende verliezen. Het Britse dochterbedrijf werd in 2006 geliquideerd.
Behalve Ballast Nedam zijn nog 111 bouwers aangeschreven waaronder grote bedrijven als Balfour Beatty, Carillion, Interserve, Morgan Sindall, Connaught en Kier. Die hebben alle al maanden geleden zelf meegedeeld dat ze bij het onderzoek waren betrokken. De lijst bevat verder vooral middelgrote en kleinere Britse aannemers.
Volgens de OFT gaat het om 240 gevallen van ‘cover pricing’ waarbij een aannemer uitsluitend een hogere prijs op tafel legt om de aanbiedingsprijs van de eerste gegadigde op te kunnen drijven. In een aantal gevallen heeft de prijsopdrijver daarvoor ook een financiële vergoeding ontvangen, vaak met valse facturen. De OFT noemt deze laatste praktijken “een ernstiger geval van prijsafspraken”.

Cover pricing

De Britse NMa spreekt zelf van “het grootste onderzoek dat ooit is gehouden”. De zaak kwam aan het rollen na een beperkt onderzoek naar prijsafspraken bij enkele dakdekkers in de Midlands in 2004. “Het werd al snel duidelijk dat ‘cover pricing’ op grote schaal voorkwam”, stelt de OFT.
In de maanden daarna deed de karteldienst invallen bij 57 bouwbedrijven, terwijl 37 aannemers vrijwillig medewerking verleenden om een lagere boete te krijgen. De OFT heeft zo’n regeling later nog eens aan alle betrokken partijen aangeboden waarna nog eens veertig bedrijven zelf hebben toegegeven aan prijsafspraken te hebben meegewerkt.
Directeur John Fingleton van de OFT: “Dit soort kartelactiviteiten richt schade aan aan de economie door de concurrentie te verstoren en de prijzen kunstmatig op te drijven. Hopelijk gaat er van dit onderzoek de harde boodschap uit dat we vermoedens van anti-concurrerend gedrag zeer ernstig nemen.”
Voorzitter Stephen Radcliffe van de Construction Confederation is vooral bang dat overheden de genoemde aannemers nu in de ban doen. “We moeten duidelijke richtlijnen hebben van de OFT dat opdrachtgevers in de overheidssector geen aannemers van hun tenderlijsten mogen halen vanwege overtredingen in het verleden. Zo’n extra straf zou juist de concurrentie verder beperken.”

Reageer op dit artikel