nieuws

Aanbestedingsinstituut Bouw 0x26 Infra van start

bouwbreed Premium

De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw 0x26 Infra (Stabi) is per 1 april van start gegaan. De stichting, opgericht door Bouwend Nederland moet de kwaliteit van aanbestedingen gaan bewaken zoals daarvoor de Adviescentra Aanbestedingen dat deden.

In de toekomst is het de bedoeling dat een Raad van Advies het instituut gaat bijstaan. In die raad kunnen ook opdrachtgevers zitting krijgen. De stichting gaat zich vooral richten op problemen bij aanbestedingen die voor de hele branche van belang zijn. Dat doet zij niet alleen na klachten, maar zij zal ook zelfstandig bekijken of er zaken in aanbestedingen voorkomen die niet door de beugel kunnen. Een eventuele actie bestaat niet louter uit overleg. De stichting krijgt ook de bevoegdheid om naar de rechter te stappen.
Verwacht wordt dat de nieuwe aanbestedingswaakhond het behoorlijk druk gaat krijgen. Het aantal openbare aanbestedingen neemt nog steeds toe, terwijl de kwaliteit nog steeds veel te wensen overlaat. De nieuwe aanbestedingswet en het daaraan hangende uitvoeringsbesluit zal zeker in het begin aan die praktijk geen einde maken.

Reageer op dit artikel