nieuws

Woningmarkt in Europa zwakt af

bouwbreed

De woningmarkt is in de tweede helft van vorig jaar in de meeste Europese landen flink afgezwakt. In een aantal landen is de prijsstijging van de afgelopen jaren zelfs omgeslagen in dalende woningprijzen.

Dat komt vooral door de reeks verhogingen van het rentepeil door de Europese Centrale Bank waardoor hypotheken fors duurder zijn geworden.
Dat stelt het Royal Institute of Chartered Surveyors, de in Londen gevestigde wereldwijde organisatie van onroerendgoedspecialisten. Volgens het RICS moeten ‘de gevolgen van de kredietcrisis van afgelopen herfst voor de woningmarkt nog duidelijk worden.’ Op dit moment blijft het lenen voor een huis in de meeste landen nog op peil. De opsteller van het rapport, prof. Michael Ball: ”Het al vaak genoemde dilemma voor de monetaire autoriteiten is dat verzwakkende economieën en woningmarkten een lager rentepeil nodig hebben, maar dat de hogere inflatie dat tegenhoudt. Wat de Europese woningmarkt in 2008 zal doen hangt af van de vraag hoe dat conflict verder wordt aangepakt.”
Polen zag over het hele jaar gezien de sterkste toename van alle Europese landen. Gemiddeld gingen de woningprijzen hier in 2007 met 28 procent omhoog, maar dat was al een stuk minder dan de 35 procent van 2006. Bovendien is de laatste maanden sprake van een ‘wake-up call’ met een toenemend overaanbod en een snelle ommezwaai van kopen naar verkopen door buitenlanders. In de Baltische Staten zijn de sterke prijsstijgingen die voor de zomer nog te noteren vielen daarna eveneens meer dan weggevaagd. Alleen op Cyprus en in IJsland zijn de huizen vorig jaar meer in prijs gestegen dan in de voorafgaande jaren.
De grootste klap doet zich voor in Ierland, waar de woningprijzen vorig jaar met gemiddeld zeven procent zijn gedaald. In Duitsland gingen de woningprijzen met zo’n vijf procent omlaag, waarbij de economische opleving waarvan nu sprake lijkt te zijn, nog niet heeft geleid tot een omslag. In België, Nederland en de Scandinavische landen is de markt de afgelopen maanden een stuk rustiger geworden terwijl in Frankrijk door de economische stagnatie een daling lijkt te zijn ingezet.

Spanje

In Spanje zijn de prijsstijgingen van meer dan tien procent afgezwakt tot hooguit een procent of vijf. Op de Britse markt was vorig jaar nog sprake van acht procent hogere huizenprijzen, de sterkste toename van de vier grotere economieën in Europa, maar die trend is sindsdien omgeslagen in een langzame daling. Het RICS verwacht niet dat de situatie in dit land nijpend zal worden omdat de zelfstandige Bank of England het rentepeil al heeft verlaagd en dat naar verwachting later dit jaar opnieuw zal doen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels