nieuws

Wonen in België wordt onbetaalbaar

bouwbreed Premium

Wonen in België wordt dankzij het regeerakkoord een stuk duurder. Bij verkoop van een gebouw wordt in de toekomst het btw-tarief van 21 procent toegepast op de grond in plaats van de gebruikelijke registratierechten die 10 procent in Vlaanderen en 12,5 procent in Wallonië bedraagt. “Deze maatregel leidt ertoe dat de prijzen van nieuwe woningen opnieuw gaan stijgen. Ook eigenaren die gebouwen verhuren, zullen met dezelfde bijkomende kosten te maken hebben”, meent een verrast Confederatie Bouw.

Wonen in België wordt dankzij het regeerakkoord een stuk duurder. Bij verkoop van een gebouw wordt in de toekomst het btw-tarief van 21 procent toegepast op de grond in plaats van de gebruikelijke registratierechten die 10 procent in Vlaanderen en 12,5 procent in Wallonië bedraagt. “Deze maatregel leidt ertoe dat de prijzen van nieuwe woningen opnieuw gaan stijgen. Ook eigenaren die gebouwen verhuren, zullen met dezelfde bijkomende kosten te maken hebben”, meent een verrast Confederatie Bouw.
De maatregel betekent dat in Vlaanderen woningen zo’n 3 procent duurder worden. In Wallonië ligt dat percentage iets lager. Maar het kan veel erger, vindt de confederatie, als rekening wordt gehouden met de zogenoemde meeneembaarheid van de registratierechten of de vrijstelling zoals die in Brussel geldt. Dan is de prijsstijging zelfs 5 procent. Bovendien dreigt het gevaar van dubbele belasting.

Reageer op dit artikel