nieuws

Twee jaar celstraf geëist in fraudezaak betonindustrie

bouwbreed

Groningen – Twee voormalige kopstukken uit de Nederlandse betonsector, Robbie. W. (61) en Eke Jan W. (63), gaan als het aan justitie ligt voor twee jaar de cel in.

De openbaar aanklager eiste gisteren voor de Groningse rechtbank een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de oud-topmannen van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD).
Volgens de officier van justitie maakten zij zich in 2001 schuldig aan oplichting van de NCD. Dat zou zijn gebeurd bij de aankoop van de Fernhout Groep. De bestuurders kregen het voor elkaar dat de NCD in 2001 192,5 miljoen gulden neerlegde voor het Zwolse betonconcern. Zij verzwegen echter richting raad van commissarissen dat Fernhout al voor 170 miljoen gulden was overgenomen door Ton de G., een tussenpersoon die door verdachten op pad was gestuurd om de betononderneming te kopen.
De winst, 22,5 miljoen gulden, verdween volgens het Openbaar Ministerie in de zakken van verdachten. “De heren hebben NCD te veel laten betalen voor Fernhout. Door te liegen en zaken te verzwijgen hebben zij hun werkgever geld afgetroggeld. Ze hebben ernstig misbruik gemaakt van hun positie en hebben het vertrouwen dat zij hadden van de raad van commissarissen geschaad”, aldus de aanklager. “Deze zaak verklaart het grote aantal mensen uit de bouw in de quote 500.”
De officier had een hogere straf willen eisen, maar zag daarvan af omdat de betonbaronnen komende tijd nog flinke claims kunnen verwachten. De NCD maakte gisteren duidelijk dat zij 22,5 miljoen gulden terugvordert van de oud-bestuurders. Ballast Nedam, die destijds het eerste recht op koop van Fernhout bedong, wil ook geld zien.

Perfecte deal

W. en W. ontkenden gisteren nadrukkelijk dat zij hun baas hebben getild. Volgens hen handelde De G. niet in hun opdracht. Bovendien zou de NCD helemaal niet te veel hebben betaald voor Fernhout. “Eigenlijk was het gewoon een perfecte deal”, aldus Robbie W. “Er zijn destijds waarderingen gemaakt van Fernhout die boven het 200 miljoen uitkwamen. Dus die 192,5 was een goede prijs.”
Vandaag en morgen staan ook De G. en Peter F., oud-topman van Ballast Nedam, nog terecht. Ook zij hebben volgens justitie hun zakken gevuld met gesjoemel bij de aan- en verkoop van betonbedrijven.

Reageer op dit artikel