nieuws

Nederland achterop met onderzoeksgeld

bouwbreed Premium

Nederland geeft aan onderzoek en ontwikkeling 1,72 procent van het bruto binnenlands product uit. Dat is minder dan het gemiddelde in de Europese Unie dat op 1,84 procent ligt. Dit blijkt uit cijfers van statistisch bureau Eurostat.

Nederland geeft aan onderzoek en ontwikkeling 1,72 procent van het bruto binnenlands product uit. Dat is minder dan het gemiddelde in de Europese Unie dat op 1,84 procent ligt. Dit blijkt uit cijfers van statistisch bureau Eurostat.
Het meeste wordt uitgegeven door Zweden met 3,82 procent BBP en Finland met 3,45 procent. Wat Europa besteed aan onderzoek en ontwikkeling ligt al jarenlang op ongeveer hetzelfde niveau. In Nederland zakt het percentage. Eurostat noemt dit opvallend omdat de EU-landen hebben afgesproken om in 2010 3 procent van het BBP te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.
De EU-leiders praten eind deze maand over deze doelstelling. Mochten zij daaraan vasthouden, dan is een forse extra inspanning nodig. Nederland doet het beter dan gemiddeld waar het gaat om het percentage van de beroepsbevolking dat werkt als wetenschapper of ingenieur. Daar scoort ons land 5,6 procent. Belgiëis koploper met 7,9 procent.

Reageer op dit artikel