nieuws

Naspanwapening beter onder controle

bouwbreed Premium

Door elektrische spanning over omhullingbuizen te zetten is het mogelijk een indruk te krijgen van de staat van naspanwapening. Met deze nieuwe onderzoeksmethode zijn goede resultaten geboekt bij de bouw van de bruggen van de Italiaanse hogesnelheidslijn.

De Zwitserse hoogleraar Bernhard Elsener presenteerde zijn onderzoeksresultaten gisteren tijdens een symposium over voor- en naspanning in Delft. In de Noord- Italiaanse treinviaductconstructie werden omhullingbuizen van polyethyleen toegepast. Deze zorgen voor bescherming tegen toetreding van chloriden of water en werken als elektrische isolator. Na aanspannen van de strengen zijn de buizen volgegrout.
Na het verharden van het grout zette Elsener een elektrische stroom op de wapeningsstrengen. Uit de elektronische weerstand leidde hij af wat de staat was van de kunststof beschermingsbuizen. Hoe lager de gemeten weerstand, des te groter het defect.
Als een kunststof omhullingsbuis defect is, kan de wapening eerder worden aangetast. Een indirecte methode om mogelijke de staat van de wapening te bepalen. Elsener is erg enthousiast over de meetmethode. Er zijn geen extra voorzieningen nodig in de constructie; metingen kunnen tijdens de hele levensduur van de brug gemakkelijk worden uitgevoerd. Wel is het zaak om al in de ontwerpfase van de brug rekening te houden met het meetprincipe.

Sterkte

Om de sterkte van voorspanmateriaal in betonconstructies te voorspellen en degradatie te voorkomen, werkten diverse Europese instellingen samen in het project COST 534. Gisteren rapporteerden de onderzoekers hun bevindingen tijdens een symposium bij TNO in Delft. Ook nieuwe voorspanmaterialen als vezelversterkte kunststoffen zijn nader onderzocht. De instellingen investeerden de afgelopen vijf jaar in 12 miljoen euro in 70 projecten. Het onderzoek startte na de plotselinge instorting van de Ynysy­-Gwas brug in Wales en andere ernstige schadegevallen in onder andere Duitsland. Vanwege het grote belang voor de infrastructuur is door diverse nationale en internationale organisaties aandacht besteed aan deze problemen.

Reageer op dit artikel