nieuws

Minister trekt de stekker uit TenderNed

bouwbreed

Minister Van der Hoeven (economische zaken) trekt de stekker uit TenderNed. Het door automatiseringsproblemen geteisterde aanbestedingssysteem krijgt na de zomer een doorstart.

Dat hebben ingewijden aan Cobouwverklaard. Spoorbeheerder ProRail, die de voorloper van TenderNed in eigen huis ontwikkelde, bevestigt dat het vanaf half april niet meer mogelijk is om aanbestedingen op het netwerk te zetten. Woordvoerder Ilse Heemskerk: “Het ministerie van Economische Zaken stopt vanaf dat moment met de ontwikkeling van het huidige systeem.”
Reden voor het stopzetten van de ontwikkeling van TenderNed zijn de voortdurende automatiseringsproblemen.
Vorige maand meldde Pianoo-directeur Wouter Stolwijk al flinke vertragingen en blijkbaar is de maat nu vol. Ingewijden meldden dat het ministerie van Economische Zaken de ontwikkelaars heeft opgedragen de werkzaamheden te staken en te beginnen met de bouw van een nieuw systeem. Dat zou in augustus operationeel moeten zijn.
Economische Zaken laat weten dat “een dergelijk besluit niet is genomen”, maar andere bronnen bevestigen dat “ProRail na 31 maart geen aanbestedingen meer in TenderNed plaatst. Ze gaan terug naar de oude, door henzelf ontwikkelde website.”

Doorontwikkeling

TenderNed was een doorontwikkeling van de aanbestedingssite van ProRail en een initiatief van ProRail, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken. Het systeem wordt beheerd door Pianoo (Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers) en ontwikkeld door Stichting ICTU.
Het aanbestedingssysteem is bestemd voor alle aanbestedende diensten in Nederland en had begin 2009 volledig operationeel moeten zijn. Het is de vraag of die datum nu nog wordt gehaald.

Reageer op dit artikel