nieuws

Luchtkwaliteit nekt Zuidas weer

bouwbreed

De Raad van State heeft opnieuw een streep gezet door de bestemmingsplannen voor de kantoorkolossen Mahler 4 en Gershwin langs de Amsterdamse Zuidas.

Volgens de hoogste bestuursrechter van ons land heeft Amsterdam niet de juiste methode gehanteerd om de gevolgen van de bouwprojecten voor de luchtkwaliteit te meten. De hoofdstad baseerde zich op fijnstofgegevens van de GGD Amsterdam, terwijl die van het RIVM gebruikt hadden moeten worden.
De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) liet gisteren via zijn woordvoerder weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij benadrukte echter dat het Zuidas-project niet op losse schroeven is komen te staan. Voor Mahler 4 zijn de consequenties sowieso nihil; het gebouw is nagenoeg af. Bovendien zijn de bouwvergunningen van het kantoorcomplex allang onherroepelijk. “Het bestemmingsplan moet opnieuw, maar Mahler 4 hoeft niet afgebroken te worden.”
Het Gershwin-project zal volgens de wethouder vier tot zes maanden vertraging oplopen. “De onderbouwing moet over. Wellicht is de procedurefout simpelweg te herstellen door de RIVM-gegevens te hanteren. Wij zijn en blijven er echter van overtuigd dat de GGD-methode beter is.”
De hoofdstad maakt zich wel zorgen over het doorgaan van andere toekomstige bouwplannen. “De uitspraak van de Raad van State toont aan dat maatregelen die Amsterdam wil nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren echt hard nodig zijn. Er komt straks een moment dat we wel vastlopen.”
Door de A10-Zuid grotendeels onder de grond te brengen, denkt de gemeente een groot deel van de problemen te kunnen verhelpen. “Maar we hebben nog meer bouwplannen langs de A10 en we kunnen niet de hele ringweg onder de grond leggen.”
In 2005 oordeelde de Raad ook al eens negatief over de nieuwbouwplannen aan de Zuidas. En ook toen was de fijnstofproblematiek de boosdoener.

Reageer op dit artikel