nieuws

Lang voortraject betonstort Zaandam

bouwbreed Premium

Na een voorbereiding van driekwart jaar startte afgelopen vrijdag de onderwaterstort van 11.500 kubieke meter beton in het centrum van Zaandam.

Vier betoncentrales zijn ingezet om de productie van beton zeker te stellen. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat de cementmortelwagens ongehinderd het drukke kruispunt bij de Zaanse Betoncentrale kunnen passeren. Want niets mag de stort die tot in de nacht van zondag duurt, in de weg staan.
Recht tegenover het treinstation van Zaandam bevindt zich op dit moment een soort meertje met een oppervlakte van twee voetbalvelden. Het is de bouwput waar onder de naam Nieuw Rustenburg het nieuwe centrumhart verrijst. Voor vrijdagochtend de eerste kubieke meter beton op 11 meter onder NAP onder het wateroppervlak verdween, hebben de Zaanse Betonmortelcentrale (ZBC) en Betonmortelbedrijven Cementbouw (BCB) een gedegen voortraject afgerond. Het leverde een lijst op met details over de stort die Alex van der Ham van BCB vanwege de omvang graag de ‘Stort der storten’ noemt: “Naast de betoncentrale van ZBC laten we tegelijkertijd drie centrales van BCB meedraaien. Dit garandeert dat we de twee betonpompen op het werk, elk met een capaciteit van 100 kubieke meter per uur, ruimschoots kunnen bedienen.” Gemiddeld 35 mixers zorgen continu voor de aan en afvoer van betonspecie. Van der Ham: “De vrachtwagens zullen bij elkaar meer dan 915 keer tussen de centrales en het bouwproject rijden en daarbij in totaal meer dan 36.500 kilometer afleggen.” Omdat de stort onafgebroken tot in de nacht van zondag op maandag zal duren, is er 24 uur per dag een coördinator paraat. Kees Kortekaas, bedrijfsleider ZBC: “We weten precies waar welke mixer zich op welk moment bevindt. Mocht er iets met een mixer gebeuren, dan kunnen we zonder problemen een andere inzetten.”

Kwaliteit

Naast de goede voorbereiding geldt uiteraard ook de kwaliteit tijdens de uitvoering. Van der Ham: “De stabiliteit van het beton staat bij ons centraal. Het beton moet onder water goed vloeien zonder dat het beton ontmengt. Juist in die combinatie zijn we heel goed.”
Als de stort is afgerond moet het beton twee weken uitharden voor hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw Regio Noordwest de waterstand in fasen kan verlagen en het betonwerk voor de parkeergarage kan beginnen.

Reageer op dit artikel