nieuws

Harde klappen op Ierse bouwmarkt

bouwbreed Premium

Spanje en Polen draaien slecht, Groot-Brittannië en Frankrijk lijken te vertragen maar de grootste klappen op de Europese bouwmarkt vallen in Ierland. Na jaren euforie maakt de Ierse bouwmarkt een ernstige vertraging door waardoor dit jaar zeker 10.000 bouwvakkers hun baan zullen verliezen.

Ook voor Nederlandse bedrijven heeft dat gevolgen: Wavin ontslaat 50 van de 198 werknemers in zijn buizenfabriek in Balbriggan bij Dublin terwijl BAM de rem heeft gezet op de woningbouw in Ierland.
In Ierland staan inmiddels alle bouwcijfers op rood. Volgens het Central Statistics Office, het Ierse CBS, lag de bouw-output in het vierde kwartaal van 2007 8,8 procent lager dan een jaar eerder. De werkgelegenheid in de bouw heeft het laagste niveau bereikt sinds 2000, voegt het CSO daaraan toe.
Nadat het vorig jaar de eerste drie maanden nog redelijk ging is sinds april – dus ruim voor de kredietcrisis – een omslag te zien waardoor het aantal bouwbanen over heel 2007 gezien uiteindelijk met 6,4 procent is gedaald. De neergang is na de jaarwisseling versneld met over januari een terugloop met 10,8 procent. National Irish Bank verwacht dat dit jaar zeker 10.000 bouwbanen verloren gaan. Tegelijk staat de bouwindex van de Ulster Bank op 35,3, opnieuw het laagste punt sinds de eeuwwisseling.

Oververzadigd

De vertraging is grotendeels te wijten aan de ingestorte woningbouw die de afgelopen jaren juist de motor van de Ierse bouw is geweest. Nadat in 2006 een hoogtepunt van 93.000 nieuwe woningen is bereikt, drie keer zoveel als vier jaar eerder, is er sindsdien de klad ingekomen. Dit jaar komen er volgens de Irish Home Builders Association net 45.000 nieuwe huizen bij, volgend jaar kan dat verder dalen naar 37.000.
Dat komt ten eerste doordat de markt oververzadigd is maar ook het hoge rentepeil van de ECB en de dichtgeslibte hypotheekmarkt spelen een rol. Niet voor niets meldt BAM, dat vorig jaar 477 miljoen omzet uit Ierland weghaalde, in het jaarverslag dat ‘de start van nieuwe ontwikkelingsprojecten voorlopig is uitgesteld terwijl een ontwikkelingsproject in uitvoering is getemporiseerd.’

Reageer op dit artikel