nieuws

EU-bonden strijden voor hoger loon

bouwbreed

Het Europees Vakverbond (EVV) gaat campagne voeren voor hogere lonen in de Europese Unie. Daarbij wil het verbond de enorme kloof zichtbaar maken tussen de ontwikkeling van de topinkomens de afgelopen jaren en de lonen van de modale werknemers. Volgens de EV is er sprake van een neergaande spiraal bij de salarissen van de gewone Europeaan. Dat staat volgens secretaris-generaal John Monks in schril contrast met de exorbitante winsten die in het bedrijfsleven worden gemaakt. Die leiden weer tot hogere salarissen en bonussen voor de bazen. “Waar de rijken rijker worden, blijven de lonen van de modale werknemer in verhouding achter.”

Het Europees Vakverbond (EVV) gaat campagne voeren voor hogere lonen in de Europese Unie. Daarbij wil het verbond de enorme kloof zichtbaar maken tussen de ontwikkeling van de topinkomens de afgelopen jaren en de lonen van de modale werknemers. Volgens de EV is er sprake van een neergaande spiraal bij de salarissen van de gewone Europeaan. Dat staat volgens secretaris-generaal John Monks in schril contrast met de exorbitante winsten die in het bedrijfsleven worden gemaakt. Die leiden weer tot hogere salarissen en bonussen voor de bazen. “Waar de rijken rijker worden, blijven de lonen van de modale werknemer in verhouding achter.”
Tijdens de Europese Raad van ministers van Financiën in het Sloveens Ljubljana op 5 april dit jaar organiseert het EVV dan ook demonstraties. Monks maakt zich vooral boos op ECB-president Jean-Claude Trichet. “Wanneer Trichet weer pleit voor loonmatiging, dan zullen wij hem doorverwijzen naar de bazen in het bedrijfsleven. Trichet moet afblijven van de lonen van gewone werknemers die al te lijden hebben dat hun welvaartsniveau voortdurend aan het teruglopen is”, aldus Monks.

Reageer op dit artikel