nieuws

Coupépolder bij Alphen krijgt alsnog bovenafdichting

bouwbreed

De gemeente Alphen aan den Rijn moet alsnog de voormalige vuilstort van de Coupépolder van een bovenafdichting voorzien. Dat lijkt onvermijdelijk nu de Raad van State een lozingsvergunning voor doorsijpelend regenwater heeft vernietigd.

De vergunning is vorig jaar verstrekt door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat stond daarmee voor drie jaar toe dat hemelwater verontreinigd met toxische stoffen uit de belt op het oppervlaktewater terecht zou komen. De voormalige stortplaats die al jarenlang is ingericht als golfterrein, is goed gedraineerd en langs de rand is het terrein afgesloten met waterdichte bentonietwanden. Langs de Kromme Aar is zelfs een diepe stalen damwand geplaatst. Over het tegengaan van de verontreiniging van grondwater door doorsijpelend regenwater en het ontsnappen van gassen uit de belt, wordt al jarenlang gesteggeld.
Voor een groep omwonenden, verenigd in de stichting Waakhond, was de lozingsvergunning van vorig jaar te vrijblijvend. Die gaf de gemeente in hun ogen een vrijbrief om nog eens drie jaar lang niks te doen en pas daarna met een saneringsplan te komen. Daarom vochten ze de vergunning met succes aan bij de Raad van State.
De woordvoerder van het hoogheemraadschap legt de uitspraak anders uit. “Er moet inderdaad een nieuwe vergunning worden afgegeven, waarin concreet staat welke saneringsmaatregelen de gemeente moet nemen en als we de technieken niet expliciet benoemen, moeten we dat goed motiveren.”

Reageer op dit artikel