nieuws

Celstrafdreigt voor betonbaronnen

bouwbreed

Groningen – De vier betonbazen die terechtstaan voor hun aandeel in de betonfraudezaak rond Ballast Nedam en de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD) kunnen bij een veroordeling voor jaren de cel indraaien.

Het Openbaar Ministerie heeft twee van hen, Peter F. en Ton de G., valsheid in geschrifte tenlastegelegd. Daarvoor kan een maximale gevangenisstraf van vijf jaar worden opgelegd. Justitie verdenkt Eke Jan W. en Robbie W. van oplichting, dat in het uiterste geval bestraft kan worden met drie jaar cel.
De Groningse rechtbank start vandaag met de behandeling van de strafzaken tegen de voormalig kopstukken uit de betonbranche. De rechters denken in totaal drie dagen nodig te hebben voor het proces. De uitspraak staat gepland voor 11 april.
De betonbaronnen worden verdacht van gesjoemel bij de aan- en verkoop van betonondernemingen. Daarbij zouden onder meer Ballast Nedam en de NCD voor miljoenen euro’s zijn benadeeld.
In 2001 wisten ze de top van NCD duidelijk te maken dat snel de Fernhout Groep moest worden overnemen. Het bedrijf zou anders in handen komen van de concurrentie.
De overnameprijs bedroeg 87 miljoen euro (192 miljoen gulden). Wat de NCD niet wist, was dat de verdachten Fernhout zelf al voor 77 miljoen euro had opgekocht. De winst staken zij volgens justitie in eigen zak.

Civiele procedure

Twee van de verdachten waren nauw betrokken bij de gedupeerde bedrijven. Peter F. was jarenlang divisiedirecteur van Ballast Nedam. Robbie W. leidde enkele jaren de NCD.
Ballast Nedam is inmiddels een civiele procedure gestart tegen zijn voormalige directeur. Daarin eist het bouwconcern ruim 60 miljoen van F., die in 2002 met pensioen ging. De aannemer heeft zich bovendien bij het gerechtshof van Den Haag beklaagd over de aanpak van het Openbaar Ministerie. De onderneming vindt de aanklacht te beperkt en te licht. Via een zogenoemde artikel-12 procedure probeert ze justitie te dwingen F. harder aan te pakken.

Reageer op dit artikel