nieuws

Akzo Nobel groeit ondanks tegenwind in VS en Europa

bouwbreed

Verf- en chemieconcern Akzo Nobel verwacht de komende jaren de winst verder op te krikken ondanks de afnemende groei in Noord-Amerika en Europa, hogere grondstofprijzen en valuta-effecten.

Dat heeft Akzo-topman Hans Wijers gisteren gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.
Met de vorig jaar overgenomen Britse branchegenoot ICI heeft Akzo Nobel onder andere een sterkere positie in opkomende markten en op de grote markt voor decoratieve verven in de VS. Het resultaat van Akzo Nobel in de VS staat al een aantal kwartalen onder druk door een kwakkelende huizenmarkt. Door de sterke positie van ICI in het land is het resultaat echter “significant verbeterd”, aldus Wijers.
De twee bedrijven zijn samen sterker in opkomende markten zoals Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa, waar in totaal een derde van de omzet vandaan komt. Vooral Azië (19 procent van de omzet) is een belangrijke groeimarkt.

Opvallend

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar zag Akzo Nobel de omzet uitkomen op 2,43 miljard euro. Over het hele jaar genomen bedroegen bedrijfsopbrengsten 10,2 miljard euro, een stijging van 2 procent vergeleken met een jaar eerder. Opkomende markten hadden daaraan een opvallende bijdrage, aldus Akzo Nobel.
De winst voor rente en belasting steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 174 miljoen euro, tegen 122 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam door verbeterde marges en kostenbesparingen.
Bij de verfdivisie groeide de omzet afgelopen jaar met 5 procent tot 6,5 miljard euro, ondanks moeilijke marktomstandigheden in de industrie. De chemiedivisie haalde een recordresultaat door de reorganisatie in 2006. Autonome groei en kostenbesparingen konden de stijging van grondstof- en energieprijzen compenseren.
Akzo en ICI samen zijn goed voor een omzet van 14,4 miljard en zijn wereldleider op de verfmarkt en een van de grootste producenten van gespecialiseerde chemische producten.

Reageer op dit artikel