nieuws

Tunnelboor klaar voor demontage

bouwbreed

De bouwers van de tunnel voor RandstadRail beginnen deze week bij Rotterdam CS aan de demontage van tunnelboormachine Pandora, die gisteravond in ontvangst is genomen na een tocht van twee jaar. Als een mol groef de Pandora zich in die tijd naar het Sint Franciscus Gasthuis en weer terug.

‘De komende twee maanden wordt de boormachine ontmanteld en in moten terug naar Duitsland vervoerd. Daar worden de herbruikbare delen eruit gehaald, maar het grootste deel van de machine gaat naar de sloop’, zegt omgevingsmanager Douwe Folkerts (projectbureau RandstadRail) in de bouwput aan de Conradstraat waarin de boormachine afgelopen week weer opdook. In het naastgelegen gapende gat van de eerste tunnelbuis gaat het werk intussen onverstoorbaar verder. Medewerkers van aanneemcombinatie Saturn (Dura Vermeer Groep en Ed. Züblin zijn bezig met de aanleg van een calamiteitenpad naast het spoor en montage van spoorwissels. De komende maanden maken ze 400 meter dwarsverbindingen tussen de twee enkelsporige tunnelbuizen. Dat gebeurt door bevriezing van de tussengelegen grond. Voor het nieuwe RandstadRail-station Blijdorp worden binnenkort de dakmoten gestort. Bij het CS moeten de bouwers een aansluiting maken op het splinternieuwe metrostation.
Het boren van de tweede tunnelbuis verliep voorspoedig, maar heeft aanvankelijk wel voor problemen gezorgd. Op de Stadhoudersweg zaten houten palen in de weg, Bij het Weenahof moesten groutankers worden verwijderd en na passage van de boormachine opnieuw worden aangebracht. Bewonersprotesten waren hier mede oorzaak van vertraging. De bewering van de vervoerswethouder J. Baljeu dat pas in 2010 metro’s door de tunnels kunnen rijden, klopt volgens Folkerts niet. ‘Wij gaan nog steeds uit van augustus 2009.’
De Pandora heeft twee jaar geboord, op een gemiddelde diepte van 25 meter, om de 2,4 kilometer lange tunnel tot stand te brengen. Die verbindt de Hofpleinlijn met het metronet en via een snelle lightrailverbinding het Haagse Centraal Station.

Reageer op dit artikel