nieuws

Tl-buis met ionisator bestrijdt vuile lucht in kantoren

bouwbreed

Een tl-buis dier is uitgerust met een ionisator gaat vuile lucht in kantoren, scholen en bedrijven te lijf.

De tl-verlichting wordt gelanceerd door het bedrijf Lightfresh uit Almelo. Dat bracht vorig jaar al een spaarlamp op de markt die ook de lucht zuivert.
Een in de lamp ingebouwde ionisator laadt (zuurstof)atomen rondom de lamp. De ionen hechten zich aan bacteriën, roet, rook en andere vervuilende deeltjes die doorgaans een positieve lading hebben. De op die manier geneutraliseerde deeltjes dwarrelen naar beneden.
Volgens Mark Lette van Lightfresh klinkt dat veel geheimzinniger dan het is. “Bij een onweersbui gebeurt precies hetzelfde. Mensen merken dat de buitenlucht daarna frisser, aanvoelt. Ionisatoren worden al tientallen jaren gebruikt om de lucht in bijvoorbeeld operatiekamers te zuiveren.”
Meestal is voor zo’n ionisator een kastje van enige omvang nodig. Het patent van Lightfresh berust op een dun glasvezeldraadje en een heel beknopte hoogspanningsgenerator, waarmee een vergelijkbaar effect wordt bewerkstelligt. Lightfresh brengt zijn ionisatoren onder in daglicht-spaarlampen en sinds deze week ook in daglicht tl-buizen. Vergeleken met gebruikelijke lampen hebben die een stevige prijs, maar volgens Lette gaat zo’n vergelijking mank. “Het zijn vooral heel goedkope ionisatoren, waarbij je ook nog eens een gratis lamp krijgt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels