nieuws

Technische standaard nodig voor 3D bestemmingsplan

bouwbreed Premium

Driedimensionaal bestemmen kan al lang. Maar om echt grip op de ondergrond te krijgen, moeten bestemmingsplannen digitaal. Het adviesbureau voor ruimtelijk beleid, ontwikkeling en inrichting (RBOI) ontwikkelde een prototype. Nu is het wachten op de standaard voor 3D plannen.

Met een driedimensionaal (3D) bestemmingsplan kun je bovengronds en ondergronds bestemmen. Op zich is dat niets nieuws. Sinds 1965 kunnen bestemmingsplannen al op verschillende niveaus worden geregeld. Kijk maar naar de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, het nieuwe stadshart van Almere en de kubuswoningen in Rotterdam. Toch wordt dit soort plannen tot nu toe alleen in woorden geregeld. Dat kan beter, namelijk met getallen.
Het adviesbureau voor ruimtelijke planning en ordening (RBOI) ontwikkelde daarom, samen met bureau Vijn en Sonsbeek Adviseurs BV in opdracht van het ministerie van VROM een prototype van zo’n driedimensionaal bestemmingsplan. “Daarmee kun exacter bestemmen”, legt Marlies Pietermaat van RBOI uit. Haar collega Samir Lamkadmi geeft een voorbeeld: “Nu zeg je: ondergronds is ook een leiding toegestaan. Straks zeg je: de leiding is binnen die coördinaten toegestaan en dit volume is daarvoor gereserveerd.”

Exacte bepaling

“We werken met de coördinaten van het rijksdriehoekstelsel. Dit is onderdeel van een wereldwijd systeem dat ook voor gps wordt gebruikt. Hiermee kun je elke locatie in Nederland in drie dimensies exact bepalen. Je hebt dan meer grip op de mogelijkheden in de ondergrond en bovengrond. Dan kun je onder meer archeologie, grondwateropslaggebieden en kleischotten beter beschermen. En dat is precies wat het ministerie van VROM wil,” legt Pietermaat uit.
Bovendien passen digitale bestemmingsplannen binnen het streven van de overheid om meer diensten digitaal aan te bieden.
De nieuwe Wet ruimtelijke ordening die per 1 juli ingaat, maakt digitale tweedimensionale bestemmingsplannen mogelijk. Toch worden deze pas een jaar later verplicht.
Het gaat om zogenaamde IMRO-software (Informatiemodel voor de Ruimtelijke Ordening). Gemeenten oefenen nu alvast met de IMRO standaard uit 2006. Want die voor 2008 wordt nu ontwikkeld. Daarmee kan iedereen straks via het internetportaal ‘RO-online’ 2D plannen raadplegen en vergelijken.

Reageer op dit artikel