nieuws

Staalvezels in wanden onzichtbaar

bouwbreed

Bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage heeft aannemer De Jong Ursem de wapeningsmatten ingeruild voor staalvezels.

In wanden is de toepassing van staalvezels tamelijk uitzonderlijk. Aannemer de Jong uit Ursem claimt zelfs de eerste te zijn die dit constructieve kunstje in Nederland opvoert. “Wij hebben nu drie projecten gedaan. Daarvan was het project in het centrum van Bergen met dragende wanden en een grote overspanning het spannendst”, vertelt Jan-Willem de Jongh namens het bouwbedrijf.
De wanden van de parkeergarage in het Noord-Hollandse plaatsje zijn gezamenlijk 165 meter lang. Bovenop de garage komen winkels en appartementen.
“In plaats van matten gebruikten we staalvezels van ongeveer 4 centimeter lang. Elke kubieke meter is verrijkt met 40 kilo aan staalvezels. Op de betoncentrale zijn de vezels aan het mengsel toegevoegd. Omdat het staal het beton stugger maakt, is extra superplastificeerder toegediend.”
Volgens De Jongh is de wand in Bergen met succes opgeleverd. Van de vezels is niets meer te zien. “Hooguit bij enkele luchtbelletjes. De vezels bieden hetzelfde resultaat als traditionele wapening.”
Ten opzichte van staalvlechtwerk zijn de kosten van vezels hoger. Dat geldt ook voor de verpompkosten, omdat betonpompen sneller slijten. Op andere onderdelen scoren vezels beter.
“We kunnen de constructieve wand in één keer storten, dat levert tijdswinst op (in Bergen ongeveer een dag per 50 meter met een kist van 2,75 meter hoog bij 2 meter breed, red). De inzet van een kraan voor de verwerking van wapening vervalt uiteraard. Bovendien besparen we op manuren.”
Hoeveel vezels een wand behoeft, hangt af van de belasting die de wand moet kunnen verwerken. Omdat de constructeur oorspronkelijk uitging van wapeningsmatten in de wanden, moest een vertaalslag worden gemaakt. De constructeur en de Belgische leverancier van de staalvezels, Bekaert gebruikten hiervoor speciale software en rekenregels.
Inkoper Jorn Gorter las vorig jaar op internet over het gebruik van staalvezels in wanden. De interesse was snel gewekt. De Jongh: “Normaal is werk met de matten het vervelendste gedeelte voor mijn werknemers.”

Vloeren

Waarom Nederlandse aannemers de staalvezels wel in vloeren gebruiken, maar niet in wanden, begrijpt De Jongh wel. “Een vloer vraagt om heel andere eisen. Wanden moeten bijvoorbeeld gronddruk kunnen opvangen. Bovendien zijn constructeurs gewend om met traditionele wapening te rekenen.”
Drie positieve ervaringen smaken de bouwer in elk geval naar meer. “Wij willen er bekendheid aan geven. Met de staalvezels kunnen we kelders goedkoper aanbieden.”

Reageer op dit artikel