nieuws

Schakelkast met grondwater gekoeld

bouwbreed

De combinatie van elektriciteit en water schrikt installateurs nogal af, leerde toeleverancier Isolectra bij de introductie van zijn grondwatergekoelde apparatuurkast. In de praktijk blijkt de ‘Stillwaters’ veiliger en beter te koelen dan de tot nog toe gebruikte straatkast met airco.

De techniek van het nieuwe koelsysteem komt in grote lijnen overeen met die van de warmtepomp.
De Stillwaters voert met een wisselaar de warmte uit de kast af naar het grondwater. “Daarvoor is in het ene geval wel en in het andere geen gebruiksvergunning nodig,” zegt Jan Klamer van Isolectra. Dat hangt ervan af of het een gesloten of een open systeem is; in alle gevallen moet een boormelding worden gedaan. Een gesloten systeem kan zonder gebruiksvergunning toe. Hier neemt een wisselaar de warmte uit de kast op en geeft die via een koelvloeistof en een tweede wisselaar af aan het grondwater. De twee wisselaars voeren de warmte met enige vertraging af; de reden dat het systeem minder geschikt is voor kasten met grotere schakelvermogens.
Voor vermogens groter dan 10 kilowatt adviseert Klamer het open systeem. De installatie pompt grondwater op en perst het door de wisselaar. “Dat mag alleen met een vergunning,” waarschuwt Klamer. De afvoer van het koelwater bepaalt of de vergunning van de provincie komt, het waterschap of de gemeente. De laatste behandelt de aanvraag wanneer het koelwater in het riool komt. Voor gescheiden riolen is de afvoer doorgaans geen probleem; in verzamelriolen daarentegen kan de hoeveelheid koelwater al snel te veel worden. De provincie en de waterschappen bepalen of koelwater al dan niet in bijvoorbeeld sloten en watergangen mag worden geloosd.

Scepsis

“De aanvankelijke scepsis tegen het concept neemt af,” constateert Klamer. Niet in de laatste plaats omdat de Stillwaters voor hetzelfde koelvermogen een tiende van de energie verbruikt die een conventionele airco opneemt; om en nabij 50 watt. “Mooi meegenomen bij een stijgende energieprijs!” En omdat het systeem met minder energie toe kan komt er ook minder CO2in de lucht. Bedrijven kunnen met de koeling duidelijk maken dat ze milieuverantwoord ondernemen. Tegelijk dalen de gebruikskosten omdat het onderhoud minder kost dan dat van een traditionele koeling. Ook al omdat er geen gaten in de behuizing zitten voor de aan- en afvoer van koellucht. “En dat voorkomt dat vandalen die openingen volspuiten met pur-schuim.”

Reageer op dit artikel