nieuws

Productie van voedsel naar de stad

bouwbreed Premium

Middenin de stad wil de Amerikaan Dickson Despommier verticale boerderijen plaatsen. Zijn wolkenkrabbers met tuinbouwkassen bovenin, kippenboerderijen en viskwekerijen in de voet moeten 50.000 stadsbewoners van voedsel kunnen voorzien.

De Amerikaanse microbioloog gaat uit van torens van 30 verdiepingen. Verwerking vindt ook grotendeels in het gebouw plaats.
Het afval van de groenten en fruitkwekerijen bovenin dient als voedsel voor de kippen- en viskwekerijen. De uitwerpselen daaruit leveren leveren weer het nitraat nodig voor het bemesten van de grond van de kassen. Warmte en water worden zoveel mogelijk uitgewisseld tussen de verschillende afdelingen van de verticale boerderij. Zo wordt de keten zoveel mogelijk gesloten. In de overige energiebehoefte wordt voorzien door warmte en koude uit te wisselen met de bodem.
Despommier liet door architecten en bouwkundigen fraaie plaatjes maken bij zijn plannen. Sommige verwijzen rechtstreeks naar ontwerpen van het Nederlandse architectenbureau MVRDV, dat rond de eeuwwisseling met vergelijkbare ideeën kwam. Het plan van de Rotterdamse architecten was een stuk extremer en ging uit van vijftig torens van elk meer dan 600 meter hoogte. Daarin zou de complete Nederlandse varkenspopulatie een plek kunnen krijgen.

Transport

Een stuk realistischer was het plan dat een aantal landbouwwetenschappers kort daarna lanceerde voor een Deltapark op de Rotterdamse Maasvlakte. In dat blok van 1 kilometer lang en met vijf verdiepingen zouden naast varkensstallen ook witlof- en champignonkwekerijen en andere agrarische bedrijven een plek krijgen. Het plan kreeg nooit echt een kans vanwege de weerzin die het bij het publiek opriep door de grootschalige industriële aanpak.
Het grote verschil met die voorlopers is dat Despommier zijn wolkenkrabbers het liefst middenin de steden geplaatst ziet. Zo wordt ook de factor transport naar de afnemers vrijwel tot nul teruggebracht. Een verticale boerderij kan de voeding leveren van 50.000 stadsbewoners. Elke stadswijk in een Amerikaanse stad zou op die manier volgens Despommier in de eigen voedselbehoefte kunnen voorzien.

Reageer op dit artikel